Nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy 42 éves budapesti férfi ellen a fonyódi ügyészség. A vádlott az Országos Cigány Önkormányzat által működtetett balatonlellei Szabadidő Központ vezetője volt. Szerződést kötött egy alapítvánnyal. A táborban, feladata volt a gondnoki teendők, így a textíliák mosása, vasalása, tábor takarítása, üdülő kertjének, udvarának karbantartása, illetőleg teljes körű portásszolgálat ellátása. Az alapítvány ezért 600 ezer forint összegű juttatásban részesült, azonban ezen feladatok ellátásával vádlottat bízta meg.

Mivel a vádlott ennek egyedül nem tudott ennek eleget tenni, a rokonait, családtagjai, barátait és ismerőseit kérte meg, hogy önkéntesként segítsenek a tábor üzemeltetésében. A neki segítséget nyújtó személyeknek szállást, és a napi ellátás biztosítását ígérte. 2010. nyár elején a vádlott megállapodott egy nővel abban, hogy ő biztosítsa a táborban dolgozó személyzet étkeztetését, melynek ellenértékét a vádlott ígérete szerint az Országos Cigány Önkormányzat fizette volna meg. A nő eszerint biztosította a napi háromszori étkeztetést.

menza leves

- képünk illusztráció -

A tábor önkéntes személyzete 2010. június, július, augusztus hónapokban összesen 300 ezer forint összegben vett igénybe étkeztetést a sértettől. A nő a nyár folyamán többször érdeklődött a vádlottól, hogy az étkeztetés ellenértékét mikor fizeti meg, a férfi azonban folyamatosan hitegette azzal, hogy azt az Országos Cigány Önkormányzat fogja fizetni, annak ellenére, hogy erről írásbeli szerződése, illetőleg a teljesítésnek anyagi háttere nem volt. A szezon végén a tábor bezárásakor a vádlott megígérte a nőnek, hogy később a számlát rendezi, azonban ígéretének nem tett eleget, és ezután a sértett telefonon sem tudta a kapcsolatot felvenni vele. A sértettnek okozott kár nem térült meg. A járási ügyészség vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés és vagyonelkobzás alkalmazására tett indítványt.

Címkék: országos cigány önkormányzat, sikkasztás, üdülő, vád, Balatonlelle, kék hírek