2012-ben 64 baleset történt közút-vasút átjárókban, 19-en vesztették életüket. 2013-ban május végéig 19 átjárós baleset történt, négyen haltak meg. Sok útátjárós balesetet a tiltó jelzések figyelmen kívül hagyása, a gyorshajtás, a vezetés közbeni telefonálás okoz.

Az ilyen balesetek visszaszorításának érdekében a MÁV Zrt. a Rendőrséggel közösen június 21-én, pénteken Balaton-parti vasúti átjárókban tart rendhagyó baleset-megelőzési kampánynapot, amelyen a gyalogosok, kerékpárosok figyelmét hívjuk fel az áthaladás szabályaira.

A Balaton déli illetve északi partján egész nyáron, augusztus végéig heti rendszerességgel tart közös ellenőrzéseket valamint figyelemfelkeltő akciót a MÁV és a Rendőrség. Tudatosítani kívánják, hogy rendkívül veszélyes, ha a közlekedők a KRESZ szabályokat megszegik, az előírások ugyanis megkövetelik, hogy csak a kijelölt átjárókat használják, és fokozott óvatossággal közelítsék meg azokat.

Június 21-én (péntek) 9 és 12 óra között Siófokon, illetve 13 és 17 óra közt Balatonlellén ellenőrizzük a gyalogosok és biciklisek vasúti átjárón való átkelését (a lellei átjáróban 2011-ben két német turista a tiltó jelzés figyelmen kívül hagyása miatt életét vesztette). A közlekedők figyelmét egy nyári hangulatú, többnyelvű szórólap segítségével is felhívjuk arra, hogy a vasúti útátjárókban történő tragédiák fokozott figyelemmel, kellő körültekintéssel elkerülhetőek.

Augusztus végéig hetente tart ilyen akciót különböző balatoni és Velencei-tavi helyszíneken a vasúttársaság és a Rendőrség. A vasútvállalat tavaly szervezett először egész nyáron át tartó megelőző kampányt, aminek eredményességét mutatja, hogy közel 60%-kal kevesebb baleset történt a nyári időszakban, mint a korábbi évben.

A Vasútbiztonsági Roadshow július 28-án a Balaton északi partján folytatódik.

Címkék: érj, biztonságban, haza, máv, rendőrség, kék hírek