Az elsőrendű vádlott egy balatonlellei kft. ügyvezetője volt, és a cég képviseletében pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nevében eljáró MAG (Magyar Gazdaságfejlesztési Központ) Zrt-hez.

A vádirat szerint az Európai Unió nevében kezelt pénzalapokból származó támogatással kapcsolatban, a benyújtott pályázathoz, majd később az elnyert pályázati összeg folyósításához valótlan nyilatkozatokat tett. A projekt helyszínére, a saját forrás meglétére, a pályázatban szereplő gépek megvásárlására és üzembe helyezésére, valamint a projekt megvalósulásának tényére vonatkozóan hamis okiratokat nyújtott be a MAG Zrt-hez.

Mindehhez a bűntársai úgy nyújtottak segítséget, hogy valótlan tartalmú árajánlatot, számlákat, üzembe helyezési jegyzőkönyvet, kölcsönszerződést készítettek és átadták neki. A vádlotti magatartás következtében a MAG Zrt. a Magyar Állam költségvetéséből, az Európai Unió nevében eljárva a vádlott által képviselt kft-nek összesen 16millió 900 ezer forintot utalt át.

A pénzt az állam utólag visszakapta az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól. A folyósított összeget az elsőrendű vádlott a kft. számlájáról készpénzben felvette, azt saját céljaira fordította, a pályázat szerinti projektet pedig nem valósította meg, az Európai Közösségek költségvetését ekkora összeggel megkárosította.

Címkék: csalás, költségvetés, vád, bíróság, kék hírek