motorcsónakos vízirendőr a balatonon

A kánikulai strandolás egyik legfontosabb szabálya, hogy a szervezetet a nagy hőségben fel kell készíteni arra, hogy a vízben le fog hűlni, vagyis felhevült testtel vízbe ugrani tilos – hangsúlyozta a Krónikában a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának kommunikációs vezetője. A Tar Mihállyal készített beszélgetést a hirado.hu is közzétette.

vízimentők Balaton


A mostanihoz hasonló időjárás esetén a negyven fok körüli levegőből a huszonegynéhány fokos vízbe érve az emberi testnek óriási hőkülönbséget kell elviselnie, így ha nincs meg a fokozatosság, előfordulhat, hogy megáll a szív.

Amint arról a KaposPont is tudósított: ez történt azzal a huszonhét éves fiatalemberrel is, aki kedden Balatonboglárnál a parttól ezerötszáz méterre ugrott a vízbe. A férfi szíve megállt, és csak a mentőmellénynek köszönhetően nem merült el. Őt végül a vízimentők újraélesztették, de annak ellenére, hogy még csak pár napja van nagy meleg, volt már halálos vízi baleset is az országban – az Omszki-tóba kedden belefulladt egy 15 éves fiú.

balaton vizibicikli


Tar Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy tele hassal és alkoholfogyasztás után sem szabad a vízbe menni, valamint azt is meg kell nézni, szabad-e a kiválasztott helyen fürdeni.  A szóvivő elmondta, Magyarországon a szabad vizekben ott lehet megmártózni, ahol nem tilos. Nagyon fontos azonban, hogy csak azokon a helyeken érdemes próbálkozni, ahol a fürdőző ismeri a mederviszonyokat, vagyis tisztában van azzal, hogyan mélyül a víz.

tilos fürdőzés víz fulladás


A szakértők azt tanácsolják, hogy a hatévesnél kisebb gyermekek kísérő nélkül még a sekély vízbe se menjenek, de szabad vizeknél ugyanez vonatkozik az úszni nem tudó tizenkét év alattiakra is.

forrás: Kossuth Rádió, Krónika, hirado.hu

Címkék: fúl, fürödni, mellény, tilos, szív, ment, tragédia, strand, víz, Balaton, kék hírek