árvíz

Az árvízvédelemben töltött egy heti munka után az önkéntes tűzoltók visszatérnek állomáshelyükre - közölte a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Dobson Tibor elmondta, hogy a 3500 önkéntes tűzoltó ezután saját településén lát el feladatokat, ha szükségessé válik. Az önkéntesek 50 ezer órát dolgoztak a gátakon, és motorcsónakokkal, szivattyúkkal is segítették a munkát. Az árvízvédelemből részt vállaló önkéntes tűzoltók között voltak olyanok is, akik szabadságuk terhére vállalták a munkát.


Önkéntesek a gáton - H. Szabó Sándor (ORFK) felvételeiért kattintson!Önkéntesek a gáton - H. Szabó Sándor (ORFK) felvételeiért kattintson!Önkéntesek a gáton - H. Szabó Sándor (ORFK) felvételeiért kattintson!Önkéntesek a gáton - H. Szabó Sándor (ORFK) felvételeiért kattintson!Önkéntesek a gáton - H. Szabó Sándor (ORFK) felvételeiért kattintson!Önkéntesek a gáton - H. Szabó Sándor (ORFK) felvételeiért kattintson!Önkéntesek a gáton - H. Szabó Sándor (ORFK) felvételeiért kattintson!
Önkéntesek a gáton - H. Szabó Sándor (ORFK) felvételeiért kattintson!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!



Az Európai Beruházási Bank (EIB) kész pénzügyi támogatást nyújtani az európai árvízkárok megtérítéséhez - jelentette be közleményében a luxembourgi székhelyű pénzintézet. Eszerint Werner Hoyer, az Európai Unió bankjaként, nonprofit alapon működő EIB elnöke levélben ajánlotta fel a segítséget Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellárnak, Robert Fico szlovák, Petr Necas cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

Az EIB-támogatás a luxembourgi közlemény szerint mind helyi, mind regionális szinten a sürgős helyreállítási munkák finanszírozását, mind pedig a jövőbeni árvizek elleni védekezés beruházásait szolgálhatná.

A 2002-es nagy európai árvíz után az EIB összesen mintegy egymilliárd euró pénzügyi támogatást nyújtott. Hoyer mostani nyilatkozata szerint a bank ezúttal szükség esetén kész ennél is nagyobb összeget felajánlani.

Az alábbi képre kattintva madártávlatból mutatjuk meg az elöntött területeket. A videó a Sió-zsilip környékével zárul. A felvételeket H. Szabó Sándor (ORFK) készítette.

 



A belügyminiszter időközben bejelentette, hogy a Duna alsó szakaszára hétfőn kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításához is a parlament hozzájárulását kéri.

Pintér Sándor a parlamenti honlapon közzétett indítványa indoklásban felidézi, hogy a kormány június 4-én árvízi veszély miatt veszélyhelyzetet hirdetett ki. Az árhullám budapesti tetőzését követően azonban egyértelművé vált, hogy a Duna alsó szakaszát érintő árvíz hatása is eléri a veszélyhelyzeti szintet. Ezért a kormány Pest megyében az érdi, a ráckevei és a szigetszentmiklósi járás, Fejér megyében a martonvásári és a dunaújvárosi, Bács-Kiskun megyében a kunszentmiklósi, a kalocsai és a bajai járás, Tolna megyében a paksi, a tolnai és a szekszárdi, Baranya megyében pedig a mohácsi járás közigazgatási területére is kihirdette a veszélyhelyzetet.

Az alaptörvény értelmében az ilyen tartalmú rendelet tizenöt napig marad hatályban, kivéve, ha a kormány - az Országgyűlés felhatalmazása alapján - a rendelet hatályát meghosszabbítja.

Pintér Sándor javaslata indoklásában közli: az átázott védművek legszükségesebb javításainak elvégzése, ezáltal pedig a veszély teljes elhárítása, az árvíz károsító hatásának felszámolása tizenöt napnál hosszabb ideig tartó feladat.

árvizes graf


A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén, védvonalain szerda délután a Duna Dunaszekcsőn 977centiméterrel Mohácsnál pedig 964 centiméterrel tetőzött. Rekordot seholsem döntött az ár.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság mohácsi árvízvédelmi töltéssel rendelkező szakaszán a rendkívüli készültségnek megfelelően végzi a védelmi munkákat. A csónakházi lejárónál a nyomás hatására a mentett oldalon a sétányon megjelent a víz. A védvonalon a mentett oldalon több helyen az előző napokhoz képest az árvízszint emelkedésével intenzívebben fakadó vizek jelentek meg, ezeket a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei megjelölték és figyelemmel kísérik, szükség szerint beavatkoznak. A boki gátőrjárásban csurgások jelentek meg, állandó intenzitás mellett. Erre a helyre a vízügyi szakemberek segédőrt állítottak, a megfigyelés folyamatos.

Bár térségében a 2 db lakóépület bevédésére korábban elkészült ideiglenes gát erősítése folyamatos. Dunaszekcső térségében az Alsó-dunasor, Felső-dunasor és a kapcsolódó utcák védelme és a védművek megerősítése folyamatos, a Vízügyi Igazgatóság a dunaszekcsői önkormányzat védekezési munkáit segítő további 2 fő műszaki irányítót rendelt ki éjszakai műszakban.

árvíz

Címkék: tetőzik, homokzsák, érkezik, duna, árvíz, kék hírek