Annak ellenére hogy Somogyban évről évre kevesebb a munkalehetőség, így is egyre több a munkabaleset.Az első negyedévében több munkabaleset, illetve halálos kimenetelű munkabaleset jutott a munkavédelmi hatóság tudomására, mint az tavaly ilyenkor.

Amíg tavaly az első három hónapban 3169 eset jutott a munkavédelmi hatóság tudomására, addig 2013-ban 3262 - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkavédelmi főosztálya által készített összesítésből. A legtöbb, 295 bejelentett munkabaleset Győr-Moson-Sopron, Fejér (241), illetve Pest megyében (226) történt, míg a legkevesebbet 69-et Nógrád megyében regisztrálta a munkavédelmi hatóság. Somogyban, ahol kevesebb a munkalehetőség, 111 balesetet jelentettek.A többi alacsonyabb foglalkoztatottságú megyében mint Baranyában 185, Borsodban pedig 190 munkabalesetről tud a hatóság, és a szezonális munkavégzés még be sem indult.

Több volt a halálos munkabaleset is: idén 9 - ebből egy nő -, míg tavaly az első három hónapban hét esetet regisztrált a hatóság. Ez ugyanakkor jelentősen elmarad a 2010-2011-es évek azonos időszakában történt 22-22 esettől, vagy akár a 2009-es első negyedévben regisztrált 28 halálos munkabalesettől, valószínűsíthetően azért, mert a válság miatt továbbra is kevesebb a munkalehetőség a legveszélyesebb ágazatokban. A legtöbb halálos munkabaleset Komárom-Esztergom, illetve Nógrád megyékben történt (2-2), a többi pedig Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Pest, Somogy megyében. Nyolc esetben 50 fő alatt foglalkoztató munkaadónál történt a tragédia.

Halálos munkabalesetet a mezőgazdaság, az építőipar, a kereskedelem, a szálláshely, vendéglátás, a szállítás, raktározás, posta és távközlés, az igazgatás és oktatás, illetve egyéb ágazatokban regisztrált az első negyedévben a hatóság.

Forrás: napi.hu

Címkék: munkabalesetek, somogyban, száma, nőtt, kék hírek