A tegnap esti számítások szerint a Duna-vízrendszer felső részére a napközben hullott csapadék hatására a folyó ausztriai szakaszain megállt az apadás, sőt kisebb vízszintemelkedéseket is észleltek. Így tájékoztatta a KaposPontot a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense. Heid Petra közleményéből az is kiderül, hogy a hazai, gyorsabb apadású szakaszokon várhatóan csak lelassul a vízszintcsökkenés.

A somogyi katasztrófavédők helytállásáról itt, a honvédségi átcsoportosításokról pedig itt olvashatnak.

Tegnaptól a Budapest alatti szakaszon is rendkívüli készültséget rendeltek el, az eddigi tetőzések a Pest alatti védvonalakon is LNV (Legnagyobb Víz) felettiek voltak. Az árhullám Dunaújvárosban 11-én hajnalban 755 cm-el tetőzött.

Kattintson az alábbi képre és nézze meg H. Szabó Sándor (ORFK) légifelvételeit!

 A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén, védvonalain Dunaszekcsőn az előrejelzések szerint csütörtökön várható a tetőzés 975 ± 15 cm körüli értékkel (az itt észlelt legnagyobb vízállás 992 cm volt 1965-ben).

Mohácson előreláthatóan szintén csütörtökön tetőzik a folyó 965 ± 10 cm körüli értékkel (LNV 984 cm 1965). 

A magyar dunai szakasz jelentősebb vízmércéinek aktuális értékeit a linkre kattintva nézheti meg táblázatban és grafikonon.

A mohácsi 05.01. számú árvízvédelmi töltéssel rendelkező szakaszon hétfőn déltől a rendkívüli készültségnek megfelelően végzi a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a védelmi munkákat. A figyelőszolgálatot és vízmércék leolvasását 2 óránként végezzük. A kompkikötő árvízvédelmi falban lévő nyílás elzárását vasárnap délután a Vízügyi Igazgatóság elvégezte, továbbá lezárásra került a Sokac-révnél és a csónakháznál található támfalban lévő átjáró is.

A többi átjáró lezárására az előre jelzett vízállás értékek figyelembe vételével nem szükséges, ezeket szalaggal zártuk le. Az árvízvédelmi töltés kaszálása a teljes szakaszon elkészült.

 

A védvonalon a mentett oldalon több helyen fakadó vizek jelentek meg, ezeket a szakemberek megjelölték és figyelemmel kísérik.

4084 Dunai legiszemle.jpg

H. Szabó Sándor (ORFK felvétele)

Mohácson a Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi központja mellett árvízvédelmi zsák töltő helyet jelölünk ki. Az előírt mennyiségű homokzsák töltve rendelkezésre áll, ennek egy részét járműre rakva készletezzük, a készenléti személyzet a töltőhelyen tartózkodik. A mohácsi önkormányzat részére átadásra került 3500 db zsák belterületi védekezés céljából.

Kedden reggel nyolc órakor a Mohácsi Állami Vízmércénél a mért vízállás 928 cm volt.
A Dunán kialakult árvízvédelmi helyzetre való tekintettel, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól múlt hét folyamán átvezényelt összesen 27 fő továbbra is az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelemvezetése eligazításának megfelelően árvíz-védekezési feladatokat lát el. Négy embert a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területére Báta községbe vezényeltek át, ott a védekezési munkálatok irányításában vesznek részt.

Címkék: homokzsák, duna, tetőzik, érkezik, árvíz, rekord, kék hírek