14.30

Gelencsér Attila, a Somogy megyei közgyűlés elnöke közleményben fejezte ki köszönetét a gátakon dolgozó embereknek:

A Dunán levonuló árvíz miatt kialakult veszélyhelyzet elhárításán és a védekezésen rengeteg somogyi polgár is dolgozik. Jelen vannak a veszélyeztetett területeken a Somogy megyei katasztrófavédelmi és rendvédelmi szervezetek munkatársai is. Elsők között indult útra a 2 éve alakított Somogy Mentő csoport, melyet pont az ilyen veszélyhelyzetek elhárítására hoztunk létre. Kettő autóbusszal, közel 100 fővel indultak útra szombaton a Somogy megyei rendőrök. 3 csoportban, közel 300 fővel a honvédség somogyi katonái, akik a romeltakarításban, ellátásban nyújtanak segítséget. A katasztrófavédelem munkatársai, hivatásos és önkéntes tűzoltók 136 fővel segítenek az árvízi védekezésben ott, ahol arra a legnagyobb szükség van. Emellett Somogy megye számos pontjáról indultak civil önkéntesek is segíteni a bajbajutott honfitársainknak. Azok a somogyiak, akik segíteni szeretnének, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon jelentkezhetnek, akik felajánlást kívánnak tenni, azok az adományaikat a Nemzeti Összefogás Számlaszámára juttathatják el, melyre én magam is 100.000 Forintot felajánlást teszek. Várhatóan a jövő hét elején tetőzik a Duna a tolnai és a baranyai szakaszon, ahol Somogy megyei polgármesterekkel és önkéntesekkel közvetlenül is részt veszünk a védekezési munkálatokban.

Öröm látni, hogy a nehéz pillanatokban milyen nagy az összefogás, milyen példaértékű az az empátia és az a segítség, amit az emberek egymásnak nyújtanak. Csak elismerés és köszönet jár a rendőrségnek, a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek, a polgári védelemnek és minden somogyi, s az ország más területén élő polgárnak, akik másokon is segítenek, akik adománnyal vagy egyéb mondón járulnak hozzá ahhoz a széleskörű és példaértékű összefogáshoz, ami az idei, rekord méretű árvíz kapcsán kialakult.

Somogyország, a somogyi emberek mindig segítenek, ha baj van. Ez megmutatkozott 2010-ben a borsodi árvíz, a kolontári vörösiszap - katasztrófa idején is és most is, amikor családok ezrei kerültek veszélybe a Duna áradása miatt. A bajban segíteni kell, Somogy megye segít.

Nagybajcsnál szombat éjjel már hét centimétert apadt a Duna, Komáromnál pedig tetőzött, elérve a 845 centiméteres rekord magasságot – a korábbi legmagasabb vízszintet csaknem fél méterrel, negyvenhárom centiméterrel haladva meg. Az Esztergom feletti szakaszokon mindenütt csökkentek a vízszintek a vasárnap hajnali órákban.

Most az jelenti a kihívást a védekezők számára, hogy a gátak és ideiglenes védművek legalább pár napig, a jelentősebb apadásig ellenálljanak a szokatlanul magas víz nyomásának.
Győrújfalunál – ahol a somogyi hivatásos mentőcsoport is szolgálatot teljesít – a gát átázott, több helyen szivárgott szombaton. Töltéserősítéssel és bordázással igyekeznek megtartani ezen a ponton a vizet. Továbbra is töltik a homokzsákokat, munkájukat egy helikopter is segíti.

Dunaszentpálnál – ahol a somogyjádi önkéntes tűzoltók is dolgoznak – talpfolyások jelentkeztek, ezeknél bordás-kavicsos megtámasztással próbálják szilárdítani a gátat. A feltörő buzgárokat eddig sikerrel elhárították.

Légifelvétel a dunai árvíz mentén (H. Szabó Sándor)

A hivatalvezető közölte, hogy a Duna jobb partján, Mohácsnál vasárnap reggel másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget, mert a folyó vízállása egy nap alatt 45 centiméterrel emelkedett, s a vízmérce 855 centimétert mutat.

Sárkány Sándor kitért arra, hogy Újmohácson kilenc embernek kellett elhagynia úgynevezett lábon álló ártéri nyaralóját, közülük egynek az önkormányzat lakást biztosított.

Hat megye 28 településéről 1200 embert telepítettek ki eddig, és 44 utat kellett lezárni a Duna áradása miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap délelőtt az MTI-vel.

A fővárosban eddig 215 embert kellett kitelepíteni, közülük 46-ot a III., negyvenet a IV., 97-et a XIII., kettőt a IX., harmincat pedig a XXI. kerületből.

Az OKF közleményében tudatta azt is, hogy a Belügyminisztérium már megkezdte az árvízi károk felmérését azoknál az önkormányzatoknál, ahol a védekezés költsége jelentősen meghaladja az önkormányzat anyagi lehetőségeit, ezeket a költségeket ezért a vis maior keretből fizetik majd.

D__KB20130609017.jpg


Meghosszabbítja a parlament a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggeli esztergomi sajtótájékoztatóján, jelezve: az árhullám Budapesthez közeledik.

D_MTI20130609001.JPG


Döntő két nap következik, mert olyan helyen lesz árvízi veszély, ahol a legtöbb ember él, és a legtöbb érték van veszélyben, "tehát most kell még minden erőnket összeszedni" - mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy haláleset továbbra sem történt, senki sem sérült meg, eltűnt emberről nem érkezett bejelentés.

A hét elején kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szólva közölte: a budapesti árvíz levonulásához hét-nyolc napra lesz szükség, ami azt jelenti, hogy június 17-18-án apadhat 650 centiméter alá a Duna vízszintje, és hagyhatja el a víz a rakpartokat.

Orbán Viktor elmondta, ezért egyeztetett Rogán Antallal, a Fidesz frakcióvezetőjével, hogy a veszélyhelyzet-meghosszabbításhoz szükséges parlamenti döntést készítsék elő, és azt hétfőn hagyja jóvá az Országgyűlés. A keddi kormányülésen pedig döntenek arról, hogy a Budapest alatti folyószakaszokra kell-e veszélyhelyzetet kihirdetni - tette hozzá.

Budapesttel kapcsolatban azt is elmondta, hogy most leginkább a Fővárosi Csatornázási Műveken múlik, meg tudják-e védeni a várost, mert nem egyszerűen a vízoszlop magassága jelenti a problémát, hanem a bonyolult közműrendszer is, "amelyen keresztül mindenfajta gondok és bajok történhetnek".

D__KB20130609008.jpg


Az árhullám tetőzési szintje maximum 895 centiméter lesz Budapesten. A Római-parton a védmű elkészült, a Margitsziget 915 centiméteres vízszintig védett, a szökőkútépítés berendezéseit pedig leszerelték - ismertette.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy Esztergomban órák óta egy szinten áll a víz, a városban mindenhol megfelelő munkát végeztek, így Esztergom "sérülés nélkül fogja megúszni ezt a példátlanul magas vizet, tehát Esztergom biztonságban van".

Hozzáfűzte, Esztergom fölött Komárom szőnyi városrészénél van még egy nehéz Duna-szakasz, de "a jelentésekből az olvasható ki, hogy Szőnyt tartani tudjuk", a kórházat sem kell kitelepíteni. A kritikus pontok közé tartozik a pilismaróti üdülőövezet is, ahol nagy erőkkel védekeznek, de reményeik szerint ezt a területet is meg tudják védeni - mondta. Tájékoztatott arról is, hogy Dunabogdányban nyírségiek és székelyföldiek segítik a munkálatokat. Nehéz küzdelmet kell folytatni a következő egy-két napban, de Nagymaros is megvédhető - jelentette ki a kormányfő a leginkább veszélyeztetett pontokról beszámolva.

Győr-Moson-Sopron megyéből csütörtökön, Komáromból pedig pénteken lehet átvezényelni máshová az árvízvédelmi erőket - tette hozzá Orbán Viktor.

A kormányfő ismét arra kért mindenkit, tartózkodjon a rémhírterjesztéstől.

A tájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta, a honvédség tovább növelte az árvízi védekezésbe bevont erőit, jelenleg 7011 emberrel vesz részt a munkálatokban. Megjegyezte, eddig 857 technikai eszközt vetettek be, két búvárcsoport gátmegerősítést végzett Győrújfalu térségében, a Dunakanyarban pedig - a riasztástól számított egyórás készenlétben - további 700 katona van tartalékban.


D_MTI20130609011.JPG


Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője arról számolt be, hogy 1778 vízügyi dolgozó van a gátakon, a Tiszántúlról és a szolnoki vízügyi igazgatóságról is vezényeltek át szakembereket.

Továbbra is 819 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vasárnap reggel az MTI-vel, hozzátéve, az előrejelzek szerint a Duna Budapesten vasárnap este 895 centiméter közelében tetőzik, ez 35 centiméterrel haladja meg a 2006-os rekordot.

Címkék: tetőzik, duna, rekord, érkezik, árvíz, kék hírek