A Duna alpi vízgyűjtőjén főleg a német és osztrák területeken néhány nap alatt leesett igen jelentős csapadék hatására a Duna felső szakaszairól igen heves árhullám indult el. A víz a német Passaunál június 3-án este 1280 cm körüli értékkel az LNV (Legnagyobb Víz) felett tetőzött (ma reggel 6 órakor 980 cm volt)  és várhatóan a magyar szakaszon is Budapestig az LNV-t meghaladó, vagy nagyon megközelítő értékekkel vonul le. A jelenlegi információk szerint a Budapest alatti szakaszon az LNV értékeket megközelítő, de várhatóan azt meg nem haladó vízállásokkal vonul le.

4087 Dunai legiszemle.jpg


A meteorológiai előrejelzések szerint az alpi területeken az árhullám levonulását késleltetető érdemi csapadék a következő néhány napban nem várható.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén, védvonalain, Dunaszekcsőn előre láthatóan a jövő hét 2. felében csütörtökön várható a tetőzés 950 ± 15 cm körüli értékkel (az itt észlelt legnagyobb vízállás 992 cm volt 1965-ben).

Mohácson várhatóan a jövő hét második felében várható a tetőzés 940 ± 15 cm körüli értékkel (LNV 984 cm - 1965). 2000 óta háromszor fordult elő 900 cm feletti vízállás Mohácson 2002 -  926 cm, 2006 - 931 cm, 2010 - 925 cm. A várható tetőző érték 1900-óta a második legnagyobb vízállásérték lehet. A pontosabb értékek a komáromi tetőzés ismeretében várhatók.

4080 Dunai legiszemle.jpg


A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területéhez tartozó dunai védvonal az előírásoknak megfelelően kiépített. A védvonalon jelentős védekezési beavatkozásra előreláthatólag nem számítanak a szakértők. 2013. június 5-én 14:00 órától a mohácsi árvízvédelmi szakaszon I. fokú készültség van érvényben. A készültség során az árvízkapuk lezárása (pl. komplejáró) és fokozott figyelő szolgálat szükséges.

A Mohács feletti szakaszon magaspart található, itt a lakóterületek védelme érdekében szükséges lehet védelmi tevékenységre. Ebből a szakaszból Dunaszekcső települést lehet kiemelni, itt mindenképp szükség van ideiglenes védművek kiépítésére.

4086 Dunai legiszemle.jpg


A Dráván árvízi események a jelenlegi meteorológiai helyzet alapján nem várhatók. A folyó 1000 m3/s körüli értékekkel vezeti le az elmúlt napok csapadékából kialakult víztömeget 50% körüli mederteltséggel. A Duna-Dráva torkolata Horvátország területén található, így a Duna visszaduzzasztó hatása magyar területen árvízi szempontból nem jelentős.

forrás: Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság; fotók: H. Szabó Sándor (ORFK)

Címkék: tetőzik, homokzsák, érkezik, duna, árvíz, rekord, kék hírek