A dunai nagy áradás előtt légi szemlét tartott a folyó, Budapest és Dunaszeg közötti mintegy 180 kilométer  hosszú szakaszán, Molnár Béla az Országos Vízügyi Főigazgatóság Főigazgatója, a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóság Légirendészeti Parancsnokság MD-500-as helikopterének fedélzetéről


Eközben Nagybajcsnál 4 óra alatt 31 centiméterrel emelkedett a Duna vízállása - derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleményéből. 11 órakor még 716 centiméteres, délután 3 órakor viszont már 747 centiméteres vízmagasságot mértek. A 920 centimétert vélhetően nem fogja meghaladni, de fél méterrel magasabb lesz a Duna vízszintje mint 2002-ben, amikor a folyó 875 centiméterrel tetőzött Nagybajcsnál - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A számítások szerint Rajkánál csütörtök reggelig 650 centiméterig emelkedhet a vízállás.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetője nyomozócsoportot hozott létre azoknak az állampolgári bejelentéseknek a kivizsgálására, amelyek szerint az árvízveszély által érintett kerületekben "gyanús" emberek jelentek meg - közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel.
A BRFK közleménye szerint a rendőrségre is több olyan bejelentés érkezett, amely szerint ismeretlenek - magukat a katasztrófavédelem munkatársainak kiadva - csengettek be V., illetve III. kerületi lakásokba azzal az ürüggyel, hogy az árvízhelyzetre való tekintettel felmérést készítenek az ott lakók számáról, illetve vagyontárgyairól.

Rendőri intézkedésre is szükség lehet Dunakeszi árvíz által veszélyeztetett utcáiban, ha a lakók önként nem hagyják el időben az otthonukat. A Duna soron és a Rév utca környékén lévő 20-25 ház lakói a folyó gyors áradása ellenére sem akarnak kiköltözni, inkább az emeletre húzódnak, mint a korábbi években. A Duna vízszintje ezen a részen még körülbelül 2 métert emelkedhet a napokban.

Forrás: MTI

Címkék: felvételek, sándor, szabó, légi, árvíz, kék hírek