A tegnap 12 órától veszélyhelyzetet hirdetett ki Orbán Viktor kormányfő a Duna áradása miatt az érintett térségekre, és azt kérte a folyó mentén élőktől, szükség esetén készüljenek fel az esetleges evakuálásra, amely akár egész településeket is érinthet. A miniszterelnök a kormányzati koordinációs bizottság ülése után elmondta: az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési forrásokat megnyitották, és megkezdték a szakemberek átcsoportosítását az árvízveszélyes területekre. A kormányzat mozgósítani tud körülbelül 8 ezer katonát, ugyancsak 8 ezer katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi szakembert és 3600 rendőrt.

A Somogy Megyei Védelmi Bizottság is áttekintette a helyzetet. Megyénkben nincs szükség ár-és belvízvédelmi készültség elrendelésére. Az árvíz által veszélyeztetett területre Somogy megyéből átcsoportosítható hivatásos és önkéntes tűzoltó erők, valamint a területi rendeltetésű mentőszervezet (Somogy Mentőcsoport) és eszközeik felmérését a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elvégezte. A Somogy Mentőcsoport kedden este hat órakor a Pest megyei Kisoroszi településre indult, ahol az árvízi védekezési, mentési munkálatokban vesznek majd részt. A mentőcsoport 15 tagja terepjáró képességű járművekkel, tűzoltás és műszaki mentésre alkalmas gépjárművel, motorcsónakokkal és egy mentővel vonult a településre - tájékoztatta a KaposPontot a Somogy megyei kormánybegbízott, Juhász Tibor.

A legfrissebb adatok szerint Budapesten a korábban vártnál egy nappal később, hétfőn tetőzik a Duna, 875 centiméteres vízállással - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) az MTI-vel kedden éjjel.

A folyó vízszintje a budapesti szakaszon 9 centiméterrel nőtt az elmúlt négy órában, kedden 23 órakor 648 centiméter volt.

A tetőzést Nagymarosnál is hétfőre várják, 730 centiméteres vízállásnál. Ott kedden késő este 506 centiméteres vízszintet mértek, az emelkedés 6 centiméter volt négy óra alatt.

A Szigetközben szombaton várható a tetőzés, a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál a közlemény szerint.

 


Dunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó SándorDunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó Sándor
Dunai légiszemle - ORFK felvétele: H.Szabó Sándor
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az árvíz miatt különleges járványügyi intézkedésekre jelenleg nincs szükség - írta szerda reggel az MTI-hez eljuttatott közleményében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), de az érintett területeken az általános higiénés szabályok fokozott betartására hívták fel a figyelmet.

Közleményük szerint az árvízzel veszélyeztetett területeken az enterális úton (szájon keresztül) terjedő fertőző betegségek (mint például bélfertőzések) Magyarországon és a szomszédos területeken is ritkák. Így különleges járványügyi intézkedésekre, a lakosság széleskörű védőoltására jelenleg nincs szükség. Megjegyezték ugyanakkor azt is, hogy az árhullám levonulása után különös figyelmet kell fordítani a rovarok és a rágcsálók irtására.

Kiemelték továbbá, hogy árvíz idején kiemelten kell figyelni az általános higiénés szabályok fokozott betartására. Fontos a rendszeres szappanos kézmosás, a különböző kézfertőtlenítő készítmények, kendők használata, továbbá az, hogy a fertőzésveszély csökkentése érdekében az esetleges sebek mielőbbi megfelelő ellátása.

Az ÁNTSZ kitért arra is, hogy mindenki csak megbízható eredetű ételt és italt fogyasszon, és hogy az árvizes területeken csak ellenőrzött, vezetékes ivóvizet használjon, "az ásott kutakból inni tilos" - emelték ki. "Aki a vízvezetékeken csőtörést vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse a vízmű üzemeltetőjének és az illetékes kormányhivatal járási népegészségügyi intézetének. Amíg megnyugtató válasz nem érkezik, vezetékes vizet is csak forralva szabad inni" - hangsúlyozta az ÁNTSZ. Hozzátették továbbá, hogy akinek hasmenéses panasza van, azonnal forduljon orvoshoz.

Mint írták: az egészségügyi ellátórendszer zavartalan működését is figyelemmel kísérik a helyi védelmi bizottságok. Katasztrófahelyzet, illetve kitelepítés esetén az egészségügyi ellátás megszervezéséről - a helyi védelmi bizottságok tagjaként - a megyei tiszti főorvosok intézkednek, az alapellátástól az úgynevezett szükséggyógyintézetek (például tornatermek, sátrak) kialakításáig - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Nézze meg Orbán Viktor tegnapi terepszemléjét:



Kedd este már 673 kilométernyi töltés mentén védekeztek az árvíz ellen országszerte - derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Ebből rendkívüli védekezés van érvényben 191 kilométeren. Több mint 63 kilométeres szakaszon másod-, több mint 418 kilométeren pedig első fokon védekeznek.

Nagymarosnál négy óra alatt 17 centiméterrel emelkedett a vízszint. Itt kedd este 7 órakor már 5 méteres volt a Duna vízszintje.

Budapesten is újabb 9 centiméterrel 639 centiméterre nőtt a vízállás. Esztergomnál 8, Komáromnál 6 centimétert duzzadt a folyó. Előbbinél 569, utóbbinál 612 centiméter volt a legutóbbi rögzített vízállás. Nagybajcsnál délután 3 óra óta 5 centiméterrel, 665 centiméterre emelkedett a Duna vízállása.

Az OMIT közleményében azt írta: az árhullám tetőzése a számítások szerint a Szigetközben pénteken várható a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál. A fővárosban a tetőzés előreláthatólag vasárnap lesz 875 centiméteres vízállásnál.

Címkék: érkezik, árvíz, duna, tetőzik, rekord, kék hírek