Vandálok letörték a berzencei Turul-szobor karmai közt tartott kardot a múlt hétvégén. A több mint egy millió forintos alkotást június 4-én avatták volna fel.

Berzece polgármestere, Kovács Zoltán elmondta: vélhetően báli hangulatban randalíroztak az elkövetők, és nem politikai indíttatásból. Aznap este ugyanis a szobron kívül szelektív hulladékgyüjtőket, konténereket is összetörtek, valamint utcanév- és közlekedésitáblákat is bedobáltak a patakba. Hozzátette: több mint valószínű, hogy egy négy fős csoport pusztított a faluban. Mivel a turul 3-4 méter magas talapzaton áll, így ahhoz csak úgy férhettek hozzá a vandálok, ha egymásnak bakot tartottak.

A szobor egy része közadakozásból jött létre, a felállítását pedig átvállalta a civilektől az önkormányzat. A polgármester tájékoztatása szerint: az átadó ünnepséget ennek ellenére is megtartják, mivel úgy néz ki, addigra sikerül kijavítani az okozott kárt.

Megkerestük az ügyben az SMRFK sajtószóvivőjét, Orbán Zoltánt is, aki kérdésünkre elmondta: a helyszínen adatgyűjtést végeztek, és megtették a szükséges intézkedéseket. Az elkövetőket jelenleg is keresik. Ellenük a Nagyatádi Rendőrkapitányság csurgói rendőrőrse rongálás miatt indított eljárást.

Címkék: vandál, turul, milliós, szobor, rongálás, kék hírek