Adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy ságvári férfi és élettársa ellen a megyei főügyészség. A nő egy ságvári kft. vezető tisztségviselője volt, a cég tényleges irányítását azonban férfi látta el. A kft. 2010-ben és 2011-ben szlovén, szlovák, osztrák cégektől vásárolt élelmiszeripari termékeket nettó áron ÁFA-mentesen, azonban a keletkező import ÁFA fizetési kötelezettségének nem tett eleget.

Az adóbevallásokban az élelmiszeripari termékek értékesítéséből származó bevételt nem szerepeltették. A vádlottak az adóhatóság elől eltitkolták a kft. tényleges gazdasági tevékenységéből  származó bevételét, és ezzel az állami költségvetést a férfi mintegy 64 millió forinttal, míg a  nő több mint 80 millió forinttal károsította meg. A vádlottak 2010. évben benyújtott adóbevallásának minden adata 0 forint volt. 2011-ben társasági adóbevallást nem nyújtottak be, így a nő 2010-ben több mint 2 millió forintot, míg a férfi 904 ezer forintot mulasztott el megfizetni, 2011-ben pedig összesen 286 ezer forint adót nem vallottak be.

A férfi egy szlovák cég adataival valótlan tartalmú bélyegzőt készíttetett, és ezzel különböző magyarországi cégektől termékeket vásárolt úgy, hogy a cégek képviselőit tévedésbe ejtette azzal, hogy a szlovákiai vállalat nevében jár el. A társaságok képviselői ÁFA összeg nélküli külföldi termékértékesítési szándékkal állították ki a számlákat. A kibocsátó cégek fizetendő ÁFA adóját csökkentették, összesen több mint 15 millió forint értékben. A férfi, mint a kft. ügyvezetője, a számviteli törvény előírásait megszegve, az említett években olyan helyzetet teremtett, hogy a társaság vagyoni helyzete áttekinthetetlenné vált. A vádlottak közül a férfi előzetes letartóztatásban van, a nő szabadlábon védekezik. A férfit fegyházbüntetéssel és vagyonelkobzással sújtaná az ügyészség, a nőt börtönre ítélnék.

Címkék: adócsalás, Ságvár, ügyész, ÁFA, vád, kék hírek