Egyre több hasonló esettel találkoznak a kaposvári menhely szakemberei. Múlt héten 3 kidobott kölyköt találtak telephelyük kapujában.

A kiskutyák az elmúlt egy-két hétben érkeztek a Kutyatár menhelyére. Az állatvédő azt mondja, az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre több lesz az út szélére kidobott kutya.

- Eléggé nagy traumaként élik, ezt meg egyébként, hogy így elszakítják őket az anyjuktól és kiteszik egy vadidegen helyre, ahol azt sem tudják mi történik, azért ők ott hamar szomjasak éhesek lesznek. Egyrészt az állattartással kapcsolatos szemléletet kell változtatni, az mindenképpen hosszú folyamat, másrészt biztosra veszem, hogy összefügg ez a mostani társadalmi, gazdasági összes problémával, ami van lecsapódik az állatokon - mondta a Kutyatár Egyesületvezetője, Boncz Edit.

A probléma főként akkor jelentkezik, amikor a kölyköknek már nem elég az anyatej, és nekik is külön eledelt kell venni. A gazdák többsége ilyenkor hagyja sorsára a kiskutyákat. Elég pár nap az út szélén és leromlik az állapotuk.

- Nagyon ki vannak száradva általában, illetve alultápláltak, tehát sürgősen el kell őket látnunk. Jobb esetben elég hogyha csak szájon át kapnak enni és innivalót, rosszab esetben akár még infúzió is szükségeltetik - mondta a Kutyatár Egyesület állatorvosa, Török Tímea.

Az állatvédők továbbra is azt mondják: a kutyavállalást alapos mérlegelésnek kell megelőznie. A nemvárt vemhesség pedig az ivartalanítással kerülhető el.  

Címkék: kidob, kölyök, árok, utca, kutya, kék hírek