Vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat három férfi ellen a Kaposvári Városi Ügyészség.

A vádlottak közül ketten a baracskai börtönben töltötték szabadságvesztés büntetésüket, ahol összebarátkoztak. A harmadik férfi egyikük régebbi ismerőse volt, rajta keresztül ismerkedtek össze. A börtönben folytatott beszélgetéseik alkalmával tudta meg az elsőrendű vádlott, hogy a másodrendűt a Kaposvári Városi Bíróság nem jogerősen, 3 év 4 hónapi börtönbüntetésre ítélte. Felajánlotta neki, hogy mivel a felesége jó viszonyban áll egy kaposvári „főbíróval”, fejenként 300 ezer forint előlegért elmondja, hogy mire hivatkozzanak a másodfokú eljárásban. Az elsőfokú ítéletnél enyhébb büntetés lesz kiszabva, amiért az ítélet után a „főbíró” részére további 2 millió forintot kell fizetni, ígérte.

Később felajánlotta, hogy ismerőse révén 200 ezer forintért elintézi, hogy másodrendű vádlott szabaduljon. A férfi kapott az alkalmon. Vállalta, hogy előteremti a pénzt a bírónak. Az elsőrendű vádlott a másodrendű útján felvette a kapcsolatot a harmadrendűvel, és neki is többször felajánlotta: el tudja intézni, hogy enyhébb ítéletet kapjanak, ebbe a harmadrendű is belement.

A másodrendű vádlott édesanyjának és testvérének is felajánlották, hogy tudnak segíteni: 800 ezer forintért a rokonuk kikerülhet az előzetes letartóztatásból. Ha úgy alakul, hogy az mindenkinek megfelelő, akkor még 2 millió forintot kell fizetni, tette hozzá. A családtagok a felajánlott jogellenes segítséget visszautasították.

A harmadrendű vádlott tavaly májusban a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai előtt az ügyben feljelentést tett, így mindez a hatóság tudomására jutott. Közben az elsőrendű vádlott annak a látszatnak az alátámasztására, miszerint a bíróval tartja a kapcsolatot, a másodrendű vádlottat felszólította, hogy adjon be felülvizsgálati kérelmet az ügyében, ami közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt folyt ellene. Az állította, hogy az "emberük majd elintézi a dolgot".

Sem az elsőrendű, sem a másodrendű vádlottak az eljáró bírót személyesen nem ismerték, csupán a büntetőeljárásuk alapján kerültek vele kapcsolatba, így a rá való hivatkozás teljesen alaptalan volt. Végül a tényleges készpénzek kifizetésére nem került sor. A Kaposvári Nyomozó Ügyészség az elsőrendű és a másodrendű vádlottak vonatkozásában végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására, míg harmadrendű vádlott vonatkozásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Címkék: veszteget, kamu, bíró, pénz, börtön, kék hírek