Közveszély okozás bűntette miatt emelt vádat egy balatonboglári 23 éves férfi ellen a kaposvári ügyészség. A vádlott, miután otthonában hasonló tartalmú DVD filmet nézett, tavaly március 20-án elhatározta, hogy felgyújtja a Balatonboglári Általános és Művészeti Iskola tornatermi öltözőjét. Délelőtt 10 órakor az iskola tornaterméhez ment. Látta, hogy a tornateremben testnevelés óra folyik, és a lányöltözőben elhelyezett padokon több ruhanemű található. A teremben ekkor 22 diák és 3 óraadó pedagógus tartózkodott.

A fiatal férfi meggyújtott egy kabátot, amit egy padra raktak. A tűz tovább terjedt a fogason mellette elhelyezett ruhadarabokra, majd az öltözőpad fából készült ülő- és akasztó részeire. A vádlott ekkor elhagyta a lányöltözőt, melynek ablakai zárva, míg a tornaterem felnyíló ajtaja nyitva volt. A tüzet a tanárok vették észre, és hívták a tűzoltókat, akik az égő öltözőpadot eloltották. Az udvarra vitték, az oltást ott fejezték be.

Az iskola tanárai közben áramtalanították, és kiürítették az épületet. A gyors tűzoltói beavatkozás hiányában negyedóra alatt a padok és a ruhák elégtek volna. A forró füstgázok az öltöző fából, éghető anyagból készült nyílászáróit átégetve, az öltöző melletti folyosó falára átterjedve, a vezetékeknek és lámpatesteknek éghető anyagán keresztül át elérték volna a lányöltöző mellett található fiú öltözőt és raktárakat is. A füst mérgező hatása veszélyeztette volna az akkor a tornateremben tartózkodó 32 ember életét és testi épségét.

A tűzben megsemmisült ruhák értéke 130 ezer, a fapadoké 60 ezer forint volt. Az ügyészség végrehajtandó börtönt kért a vádlottra, aki szabadlábon védekezik.

Címkék: dvd, láng, film, diák, tűz, kék hírek