Biztosító betéteket szerelnek össze diákok a kaposvári villamossági gyárban. Felnőtt munkatársaik tanították be őket az összeszerelésre. Reggel hatkor kezdenek és kettő körül végeznek. Csaknem 50 diák dolgozik itt.

Minimálbért kapnak. Legtöbbjük keresetével családját segíti, vagy tanulmányaira költi.

Minden eddiginél több diák szeretne munkát vállalni, és jellemzően többet is szeretnének dolgozni, mint eddig. Az egyik diákszövetkezetnél naponta 50-60 középiskolás és egyetemista regisztrál a honlapon. Személyesen is napi 20-30 diák érkezik hozzájuk.

- Ahogy a gazdasági helyzet változik, úgy változnak a diákok is - mondta a Pannon Work Kaposvár kirendeltségvezetője, Valkó Balázs.

A legtöbben már nem csak néhány hétre, inkább hosszútávon szeretne elhelyezkedni. Ez is új tendencia.

- Aki jelentkezik, az egész nyáron szeretne dolgozni, nem csak 1-2 hetet, inkább a városban a kaposvári partnereinknél. De a Balaton közelsége is nagy előny, rengeteg munkát tudunk biztosítani nekik, főleg vendéglátásban,szállodaiparban - mondta Melo-Diák Kaposvár kirendeltségvezetője, Dakó Roland.

Somogyban ez a hipermarket foglalkoztatja a legtöbb diákot. Jelenleg több mint 100-an dolgoznak itt. A statisztikai hivatal tavalyi adatai szerint minden harmadik somogyi iskolás dolgozott nyáron.

Címkék: szövetkezet, szünet, diák, munka, kék hírek, nyár