A Magyar Távirati Iroda úgy tudja, hogy az elsődleges vizsgálatok szerint a legtöbb kárt a Heves megyei Tenk településen okozta az éjszakai földrengés, itt mintegy ötven ház károsodott, személyi sérülésről nem érkezett bejelentés. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint épületsérüléseket jeleztek Heves városából, valamint Petőfibányáról, Füzesabonyból, Erdőtelekről és Tarnabodról is, de vonulni kellett a főváros több kerületében is.

A legtöbb helyen cserepek hullottak le, kémény rongálódott meg, több épületen repedések jelentek meg, egy lakásban pedig a melegvíztároló szakadt ki a helyéről.

A földrengés okozta károk pontos felmérése a megyei polgári védelmi főfelügyelő irányításával reggel kezdődött meg.

Kiszely Márta, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa hajnalban az MTI-nek elmondta, hogy a földmozgást több helyen lehetett érezni, sok hívást kaptak az országból, többek között Budapestről, Jászapátiból, Fótról.

Legutóbb 2013. február 16-án mértek Magyarországon földrengést, akkor a Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű rengés volt este negyed hét után a Heves megyei Füzesabony térségében.

forrás: MTI

Címkék: skála, csuszamlás, Richter, katasztrófa, földrengés, kár, kék hírek