Nézze meg az összefoglaló videót!

 

Nézze meg a teljes sajtótájékoztatót:

 

 

A Somogy Megyei Főügyészség B. József I. r. vádlottat 1 rendbeli előre kitervelt nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével vádolta, mint társtettest, K. József II. r. vádlottat előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével vádolta, mint társtettest, P. Erika III. r. vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével vádolta, mint felbujtót.

 


A sajtótájékoztatón
Dr. Horváth Szilárd Somogy Megyei Főügyészség vezetője ismertette a részleteket!


Olvassa el Ön is!


2012. október 30-án a hatósághoz bejelentés érkezett, hogy a 11 éves Szita Bence Kaposváron eltűnt. A keresés nagy erőkkel indult meg.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 2012. november 2-án emberölés bűntette miatt az ügyben nyomozást rendelt el. A sértett holtestére 2012. november 3-án találtak rá.

A nyomozás mindvégig fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlott, az előadó ügyész több nyomozati cselekménynél ( gyanúsítotti kihallgatások, helyszín megtekintése ) személyesen is részt vett. A nyomozás során 12 szakértői vélemény beszerzésére került sor, 2 hemogenetikai, 5 orvosi, 3 elmeszakértő, 1 toxikológus és 1 nyomszakértő, ezen túlmenően kb. 30 tanú kihallgatására is sor került.

Csapaterőben, a vízirendészet bevonásával 2 alkalommal, 2012. november 15-én és december 6-án a Kapos folyóban 2 helyszínen, majd a Deseda patakban 4 helyszínen próbálták meg felkutatni a sértett ruházatát és a bűncselekmény elkövetéséhez használt ásót.

Már a nyomozás megindulásakor felmerült a híváslisták, illetőleg a cellainformációk alapján a 3 elkövető érintettsége. A beszerzett cellainformációk alapján az elkövetőket aznapi tartózkodási helyét rögzítették a vádiratban feltüntetett Kaposvár – Toponár – Sántos - Szentbalázs helyszíneken az elkövetéskori, illetőleg az azt megelőzően és azt követően közvetlenül időpontokban.

A lefolytatott nyomozás során 1436 oldal nyomozati irat keletkezett és összesen 9.962.165 Ft bűnügyi költség merült fel.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. március 7-én iratismertetéssel fejezte be, majd küldte meg a Somogy Megyei Főügyészségnek vádemelési javaslattal.

Az egész eljárás a közvélemény fokozott figyelme mellett zajlott, ezt az is mutatja, hogy a Szita Bence név alatt az internet 235.000 találatot jelöl meg.

A Somogy Megyei Főügyészség a lefolytatott nyomozás alapján 3 személlyel szemben emelt vádat.

A vádirat szerint P. Erika III. r. vádlott 2009. évben közelebbi kapcsolatba került egy felsőmocsoládi férfival, aki egy másik házasságból származó gyermeket is nevelt, a későbbi sértettet. A vádlott és a férfi kapcsolata megromlott, melynek okaként P. Erika III. r. vádlott a sértettet tette felelőssé és elhatározta a közös életük rendezése érdekében megöli a sértettet.

K. József II. r. vádlott 2012. májusában ismerte meg P. Erika III. r. vádlottat. 2012. októberében P. Erika III. r. vádlott arra kérte meg K. József II. r. vádlottat, hogy szerezzen mérget a sértett megölése céljából. K. József II. r. vádlott ekkor egy 250 ml Jaguár energy drink márkájú italba 4,8 gramm szalicilsavat kevert, melyet P. Erika III. r. vádlott megpróbált a sértettel megitatni, aki azonban - feltehetően furcsa szaga miatt - azt nem itta meg. Az italban levő szalicilsav mennyiség halálos eredmény okozására nem volt elegendő.

P. Erika III. r. vádlott azonban ezt követően sem tett le a sértett megölésének szándékáról.

B. József I. r. vádlott 2012. október 9-én szabadult a börtönből és hajléktalan szállón találkozott K. József II. r. vádlottal. Tőle értesült P. Erika III.r. Vádlott azon szándékáról, hogy megöli a sértettet. P. Erika III. r. vádlott B. József I. r. vádlottat megbízta azzal, hogy pénzért ölje meg a sértettet, ennek érdekében 2012. október 27-én az ékszerboltban 192.200 Ft értékesítette aranyóráját, illetőleg ékszereit, majd a pénzt átadta az eladásnál jelenlévő B. József I. r. vádlottnak azért, hogy a vádlott a megbízásnak megfelelően megölje a sértettet.

K. József II. r. vádlott, aki az elkövetésről tudott 2012. október 27-én egy ásót kért kölcsönt azért, hogy a sértett holttestét eláshassák.

B. József I. r. és K. József II. r. vádlottak megállapodtak abban, hogy a sértettet 2012. október 29. napján a Sántos melletti megölik és elássák, ezt közölték P. Erika III. r. vádlottal is. B. József I. r. és K. József II. r. vádlottak 2012. október 29-én délután a Kaposfesték Kft. kaposvári üzletében egy 5 literes akkumulátorsavat vásároltak a sértett holtestének felismerhetetlenné tétele céljából, majd azt K. József II. r. vádlott gépkocsijában helyezték ezt el.

P. Erika III. r. vádlott megbeszélte a sértettel, hogy aznap nála fog aludni. A délutáni órákban P. Erika III. r. vádlott gépkocsijával a Corsó Üzletházba, majd a Deseda tóhoz vitte a sértettet. Ezt követően a toponári Muskátli Presszóba mentek, ahova az I. és II. r. vádlott is megérkeztek. B. József I. r. vádlott vásárolt a sértettnek üdítőt, chipsszet, majd Sántosra indultak közösen. A K. József II. r. vádlott a saját gépkocsiját vezette, míg B. József I. r. vádlott a sértettel és P. Erika III. r. vádlottal utazott. Az esetleges gyanakvás elhárítása céljából a sértettnek azt mondták, hogy bulizni mennek és egy 2 literes műanyag palackos borból itatták is a sértettet.

Sántos községet elhagyva vádlottak lekanyarodtak az útról, egy erdőbe hajtottak, ahol B. József I. r. vádlott a sértettel befelé indult az erdőbe, míg K. József II. r. vádlott a gépkocsijából elővett ásóval követte őket. P. Erika III. r. vádlott ekkor még a gépkocsiba maradt.

Körülbelül 20 méterre távolodtak el a gépkocsiktól, a földúton B. József I. r. vádlott leütötte a sértettet, aki ettől magatehetetlen állapotba került, ez alatt K. József II. r. vádlott elkezdte a sírt ásni a sértettnek.

B. József I. r. vádlott felhívására ekkor P. Erika III. r. vádlott kiszállt az autójából, majd zseblámpával világított I. r. vádlottnak, aki a sértettet a ruhájánál fogva a gödör mellé húzta, majd több ízben nagy erővel megrúgta, ásóval, illetőleg késsel brutálisan bántalmazta.

A még mindig életjeleket adó sértettet ezt követően I. r. vádlott a kiásott gödörbe húzta, majd kézzel, míg K. József II. r. vádlott ásóval temetni kezdte. A földet az arcára, fejére dobálták, így a még élő sértett, azt belélegezte.

A temetés közben a vádlottakat a gépkocsival érkező vadászok megzavarták, így visszamentek az autójukhoz. Miután a vadászok eltávoztak, K. József II. r. vádlott egy darabig követte őket, ez alatt B. József I. r. vádlott kiásta a sértettet, majd P. Erika III. r. vádlott autójába tette és visszamentek Kaposvárra. A sértett ruháit, telefonját útközbe a Kapos folyóba dobták. B. József I. r. vádlott sértett holttestét Toponár-Fészerlak területén elásta.

Kaposvárra visszatérve P. Erika III. r. vádlott átadta B. József I. r. vádlottnak a gépkocsiját, majd bejelentést tett a rendőrségen a sértett eltűnése miatt.

A sértett halála az élve eltemetés miatt a légutakba, illetőleg a tüdőbe jutott föld okozta fulladás következtében állt be.

A sértett holttestét a nyomozó hatóság végül P. Erika III. r. vádlott közreműködésével találta meg, bár nagy erőket és halottkereső kutyát is mozgósított a hatóság a sértett megtalálására.

A vádlottak 2012. november 2-ától 4-ig őrizetben, majd ezen időponttól kezdődően előzetes letartóztatásban vannak.

A Somogy Megyei Főügyészség B. József I. r. vádlottat 1 rendbeli előre kitervelt nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével vádolta, mint társtettest, K. József II. r. vádlottat előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével vádolta, mint társtettest, P. Erika III. r. vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével vádolta, mint felbujtót.

A Somogy Megyei Főügyészség a vádlottakkal szemben a vádiratban fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás büntetések kiszabását indítványozta, ezen túlmenően B. József I. r. vádlott vonatkozásában – aki egyébként erőszakos többszörös visszaesőnek minősül –  indítványozta, hogy a vádlottat a feltételes szabadságra bocsátás kedvezményéből a bíróság zárja ki.



Címkék: vádemelkés, orvoshoz került volna, Bence, vádemelés, Szita, kék hírek