13:10

A látási viszonyok mindenütt kielégítőek, a szélmozgás gyenge vagy szélcsend van.

A közutasok vasárnap egy órai tájékoztatása szerint ezek a járhatatlan utak Somogyban:

6507 j. út, Somogyszil és a megyehatár között

6522 j. út, Andocs-Nágocs között

07:38

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat éjszakára felszabadította az összes elzárt települést. Péntek késő délután még közel 200 járhatatlan út volt, vasárnap reggelre viszont már csak 24, vagyis több mint 170 utat tett járhatóvá a hófúvások elállta után a közútkezelő. A társaság munkagépei éjszaka és a reggeli órákban is folyamatosan dolgoztak, illetve dolgoznak az utak felszabadításán, Fejérben 1, Komárom-Esztergomban 14, Győr-Moson-Sopronban 2, Somogyban 2, Tolnában 2, Veszprém megyében 3 út járhatatlan még.

6402 j. út, Dég-Som között

6522 j. út, Andocs-Nágocs között

Az utak felszabadításán kívül a már járhatóvá tett utakon is folyamatosan dolgoznak a szakemberek, mivel a korábbi hófúvások és havazások nyomán Komárom-Esztergom megyében, valamint Sárbogárd és Marcali környékén jégbordás, Veszprém térségében pedig hóbordásak a főutak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának vasárnap reggeli jelentése alapján a mellékutak Komárom-Esztergom és Somogy megye területén, valamint Győr, Csorna, Pápa, Sárbogárd és Solt környékén többnyire jégbordásak, a Bakonyban hóbordásak, Tolna és Fejér megyében, valamint Sárvár és Kiskunhalas tájékán pedig letaposott havasak a mellékutak. Az északkeleti területeken Nyékládháza térségében lefagyásoktól jeges, Debrecen térségében pedig letaposott havas mellékúti szakaszokra kell számítani. Sátoraljaújhely, Vásárosnamény és Mátészalka környékén jégbordás, Nyíregyháza körül pedig deres az alsóbbrendű utak burkolata.

Ugyanakkor a főutak általában szárazak, a mellékutak Nógrád és Heves megyében, az Alföld nagy részén, a nyugati határszél közelében és Baranya megye déli felén szárazak.

19:49

Margit nevű olvasónk arról írt, hogy Kaposváron, a szigetvári utca környékén nincs közvilágítás.

Az áramszolgáltató régiós hibajelentésen azonban hálózati túlterheltségre vagy kapcsolati hibára hivatkozva, nem is cseng ki a hívás. Többször is próbáltuk.

Hasonló gondokról korábban is tudósítottunk. Legutóbb egyes, közlekedéssel kapcsolatos információs portálok elérhetetlenségéről írtunk.

17:19

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépeinek sikerült kiszabadítani a hó fogságából Eddét, így Somogy megyében már nincs elzárt település. Ezt írta valamivel negyed hat után közleményében a társaság szóvivője.

Megyénkben két út még mindig járhatatlan:

6402 j. út, Dég-Som között

6522 j. út, Andocs-Nágocs között

16:02

A közutas útinform szolgálat fél négyes jelentése szerint Edde továbbra sem közelíthető meg, viszont már csak két út járhatatlan Somogyban:

6402 j. út, Dég-Som között

6522 j. út, Andocs-Nágocs között

13:24

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 13.00 órai jelentése alapján csapadékmentes az időjárás az országban. A korábbi havazás után még jégbordásak, hókásásak a fő- és a mellékutak Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy és Tolna megyében.

Latyakosak az utak Nagyatád és Tamási környékén, a kaposvári főutak egy része még havas. Jeges útszakaszok vannak Tapolca és Harkány térségében. Somogyban továbbra is Edde van elzárva a külvilágtól.

A látási viszonyok mindenütt jók.

Járhatatlan utak Somogyban:

6402 j. út, Dég-Som között

6403 j. út, Siójut-Ságvár között

6522 j. út, Andocs-Nágocs között

11:10

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 11 órai összesítése alapján 96 járhatatlan út és 19 elzárt település van az országban. Somogyban továbbra is Edde van elzárva a külvilágtól.

Ezek a járhatatlan utak Somogyban:

6403 j. út Siójut-Ságvár
6402 j. út Dég-Som
6522 j. út Andocs-Nágocs
6514 j. út Karád-Andocs lezárva 6.00-tól

Zala megye járhatatlan útjai:

75 sz. főút 5+100-8+280 km szelvények között (75-76. főutak körforgalom és Alsópáhok közötti szakasz)
7333 j. út, (jelenleg Veszprém megye irányából nem engednek forgalmat az útra)
7529 j út, Zalaszentbalázs-Gelse között
7544 j. út, Tófej-Söjtör között

Kamionstop

75. sz. főút 8+500-33+500 km szelvények között a 7,5 tonnánál nehezebb járművek nem közlekedhetnek.

Járhatatlan szakaszok Tolnában:

6232 j. út, Paks-Nagydorog- Sárszentlőrinc összekötő út   4 - 10 km között  
6233 j. út, Paks-Kölesd összekötő út    2 - 16 km között
6311 j. út, Vajta-Pálfa-Felsőrácegres összekötő út 0 - 5 km között
6315 j. út, Gyönk - Hőgyész - Diósberénynél
6317 j. út, Szekszárd - Simontornya összekötő út 13 - 22 km között
6407 j. út, Fürged-Ozora összekötő út.           
6510 j. út, Nagykónyi - Iregszemcse összekötő út
6519 j. út, Kaposszekcső - Jágónak összekötő út
6532 j. út, Hőgyész - Dombóvár
65151 j. út, Újiregi bekötő
65157 j. út, Mucsi bekötő út
65158 j. út, Gyulaj bekötő út
63122 j. út, Szárazd bekötő út
63126 j. út, Murga bekötő út

7:10

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint Edde és Alsóbogát vannak még a hó fogságában.

A szombat reggeli órákra a Dunántúlon jelentősen mérséklődött a szél ereje, így a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkavégzése is hatékonyabbá válhatott. A társaság munkagépei megállás nélkül dolgoztak éjszaka és a reggeli órákban egyaránt. A folyamatos erőfeszítésnek köszönhetően szombat reggelre sikerült csökkenteni a járhatatlan utak és elzárt települések számát, de még így is közel 130 úton van érvényben útzár a hófúvások miatt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szombat reggeli összesítése alapján Fejérben 31, Veszprémben 24, Komárom-Esztergomban 22, Tolnában 19, Győr-Moson-Sopronban 9, Zalában 6, Somogyban 4, Bács-Kiskunban 4, Szabolcs-Szatmár-Beregben 4, Pest megyében 3, Baranyában 2 járhatatlan út van a korábbi hófúvások miatt. A péntek délutáni több mint 180 járhatatlan útból így sikerült mintegy 50 utat járhatóvá tennie a társaságnak.

A reggeli órákra több települést is sikerült kiszabadítania a hó fogságából a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, de még így is 20 olyan település van, amely közúton nem közelíthető meg. Így Somogy megyében Edde és Alsóbogát, Komárom-Esztergom megyében Csatka és Bajna, Veszprém megyében Jásd, Nagydém, Lovászpatona, Vanyola és Gic, Fejér megyében Zámoly, Gánt, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Újbarok, Kincsesbánya, Mány, Baranya megyében Kiskeresztúr, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig Kótaj. A közútkezelő számára elsődleges prioritást jelent a felsorolt települések felszabadítása, illetve a főutak és forgalmasabb mellékutak minél járhatóbbá tétele.

Mivel a szombati napon a Dunától keletre kevesebb hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkát kell elvégeznie a társaságnak, ezért ezekről a területekről nagyteljesítményű hómarókat csoportosít át a Magyar Közút Nonprofit Zrt., hogy még nagyobb hatékonysággal tudja megszüntetni az orkán erejű széllökések nyomán kialakuló hóátfúvások nyomait.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei csütörtöktől egészen szombat reggelig közel 7000 munkaórát teljesítettek, ezalatt csaknem 6000 tonna sót, 6000 tonna kálcium-klorid granulátumot, 173 ezer liter kálcium-klorid oldatot és mintegy 600 tonna érdesítő anyagot juttattak ki az utak síkosságmentesítésére.

Címkék: járhatatlan, zár, csúszik, közút, település, fagy, , kék hírek