Vasárnap este fél hat és hat óra között katuk a hírt: minden út járható Somogyban:

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépeinek sikerült felszabadítani a Somogyszil és a tolnai megyehatár, valamint az Andocs és Nágocs közötti mellékutat. Így már minden Somogy megyei közút két nyomon járható.

A látási viszonyok mindenütt kielégítőek, a szélmozgás gyenge vagy szélcsend van.

A közutasok vasárnap egy óra tíz perces tájékoztatása szerint ezek a járhatatlan utak Somogyban:

6507 j. út, Somogyszil és a megyehatár között

6522 j. út, Andocs-Nágocs között

Bár a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat éjszakára kiszabadította az összes, a hó fogságába esett települést, vasárnap reggel még 24 alsóbbrendű mellékút járhatatlan. Ebből kettő Somogyban van. Az országos közúthálózat 30 ezer kilométeres.

Somogyban az a két út járhatatlan vasárnap reggel is, ami előző nap délután:

6402 j. út, Dég-Som között

6522 j. út, Andocs-Nágocs között

Az utak felszabadításán kívül a már járhatóvá tett utakon is folyamatosan dolgoznak a szakemberek, mivel a korábbi hófúvások és havazások nyomán Komárom-Esztergom megyében, valamint Sárbogárd és Marcali környékén jégbordás, Veszprém térségében pedig hóbordásak a főutak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának vasárnap reggeli jelentése alapján a mellékutak Komárom-Esztergom és Somogy megye területén, valamint Győr, Csorna, Pápa, Sárbogárd és Solt környékén többnyire jégbordásak, a Bakonyban hóbordásak, Tolna és Fejér megyében, valamint Sárvár és Kiskunhalas tájékán pedig letaposott havasak a mellékutak.

Szombat délutánra a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépeinek sikerült kiszabadítani a hó fogságából Eddét, így Somogy megyében már nincs elzárt település. Ezt írta valamivel negyed hat után közleményében a társaság szóvivője.

Megyénkben két út még mindig járhatatlan:

6402 j. út, Dég-Som között

6522 j. út, Andocs-Nágocs között

A közutakon a havazással összefüggésben nincs mentésre váró személy. Országosan 182 elhagyott járműről tud a rendőrség.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a police.hu-n azt közölte: az elzárt települések száma 31, az elzárt utak száma 57, az elzárt útszakaszok száma 41.

Jég borítja a balatonfenyvesi strandot. Az elmúlt napokban fújó viharos erejű szél és a hideg több centiméteres jégpáncélt vont mindenre.

jeges Balaton

jeges Balaton

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 13.00 órai jelentése alapján csapadékmentes az időjárás az országban. A korábbi havazás után még jégbordásak, hókásásak a fő- és a mellékutak Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy és Tolna megyében.

Latyakosak az utak Nagyatád, Tamási, Kiskőrös, északon Sátoraljaújhely, Vásárosnamény, Nyírbátor és Mátészalka környékén.

Még havasak a főutak Kaposvár és Szentlőrinc közelében. Jeges útszakaszok vannak Tapolca és Harkány környékén.

A látási viszonyok mindenütt jók.

Járhatatlan utak Somogyban:

6402 j. út, Dég-Som között

6403 j. út, Siójut-Ságvár között

6522 j. út, Andocs-Nágocs között

Az elzárt somogyi település továbbra is Edde.

Dél magasságában négy járhatatlan somogyi útról tudni és egy elzárt településről.

Még szombat délelőtt is gőzerővel dolgoznak az utakon a katasztrófavédők munkagépei. A  Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságának szóvivőjének tájékoztatása szerint: néhány alsóbbrendű - elsősorban tanyasi bekötőút - még járhatatlan, de másutt már tiszták és járhatóak az utak. Gaál Attila azt is elmondta: az ideiglenes melegedők is kiürülnek lassan.

(A linkre kattintva kaposvári, helyszíni tudósításunkat nézheti meg, amit csütörtök éjjel készítettünk.)

A KaposPont úgy tudja: Felsőmocsolág külterületén vannak még fennakadások.

hótorlasz

A SMKI honlapján , tegnap este kilenc órai keltezéssel az alábbi jelentés olvasható:

Somogy megyében az elmúlt 16 órában a Katasztrófavédelmi Igazgatóság a kialakult időjárási helyzetben: - közel 100 segélyhívást fogadott; - 101 gépjárművet mentett ki a hó fogságából; - 87 ideiglenes befogadóhelyet nyittatott meg a megye területén; - közel 1300 fő elhelyezéséről és ellátásáról gondoskodott; - több mint 60 műszaki mentést hajtott végre, mintegy 100 munkatársunk és 29 gépjármű bevonásával.

A térségben átlagosan 8-20 cm hó hullott, majd az időjárás kedvező fordulatának köszönhetően a hóesés délutánra elállt. A mentési munkálatokat nehezítette azonban a folyamatos jelenlévő 35-50 km/h szélfújás és az ehhez társuló 70-90 km/h széllökések.

Az elmúlt időszakban az ideiglenes melegedőhelyeken az elszállásoltak és ellátottak száma, az útviszonyok javulásával folyamatosan csökkent.

Délig 69 esetben érkezett segélykérés a Katasztrófavédelem főügyeletére, délután további 26 esetben riasztották az egységeket.

Ide kattintva grafikonokon is megnézheti a risztások és a vonulások alakulását.

Pénteken a Rendkívüli Megyei Védelmi Bizottság is összeült. Az értekezletet Juhász Tibor kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság (MVB) elnöke hívta össze és a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszélyhelyzeti Központjában tartották.

Rendkívüli Megyei Védelmi Bizottsági értekezlet

Címkék: járható, katasztrófa, torlasz, járhatatlan, gép, út, , Somogy, kék hírek