Szerdán kezdődik a Fővárosi Törvényszéken az a büntetőper, melynek vádlottjai az ügyészség szerint engedély nélkül végeztek őssejt-kezeléseket és ennek során megtévesztették a hozzájuk fordulókat a kezelés várható eredményéről.

Az ügyészség szerint három vádlott 2007 nyarán céget hozott létre abból a célból, hogy emberi őssejteket értékesítsenek egészségügyi szolgáltatásként, többnyire gyógyíthatatlannak tartott betegségek terápiájára.

Ahogy arról korábban a KaposPont is beszámolt: a korábbi vádirat szerint engedély nélkül végeztek őssejtkezeléseket a kifejezetten erre a célra alapított IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. kaposvári klinikáján. 2007 augusztusa és 2009 februárja között legkevesebb 26, többnyire gyógyíthatatlan betegségben szenvedő embernél végezték el a beavatkozást. A terápiás kezelések mellett fiatalító kezelésnek nevezett őssejtbeültetést is végeztek. Egy-egy kezelés ötmillió forintba került. A cég négy dunántúli városi kórházzal kötött szerződést a kezelésekhez szükséges őssejtek beszerzésére. Az IRM Zrt.-nek a vádirat szerint csak az őssejtek levételére és tárolására volt engedélye, terápiás célra nem használhatták volna fel a sejteket.

A négy beszállító kórház 2008 őszéig 272 abortumot biztosított, melyekből az egyik vádlott legalább 155 dózist állított elő. Az Egészségügyi Tudományos Tanács azonban elutasította a terápiás felhasználáshoz szükséges engedélyek kiadását, mert bár az őssejtek felhasználása a gyógyításban jelentős áttöréseket ígér, csakis olyan klinikai vizsgálatok támogathatók, amelyek szakmailag, jogilag és etikailag egyaránt megalapozottak. A kiadott engedélyek vizsgálatra, tárolásra vonatkoztak, másféle klinikai alkalmazásra, terápiára nem.

A terápiás felhasználás engedélyezését célzó beadványok többszöri elutasítása ellenére 2007 nyarától megkezdődtek az őssejt-kezelések.

Az ügyészség szerint a vádlottak tudták azt, hogy nincs hatósági engedélyük az emberi sejtek haszonszerzés céljából történő eladására, továbbá azt is, hogy a gyógyulás, illetve jelentős állapotjavulás reményével kecsegtető tájékoztatásuk valótlan, hiszen az ígért eredményt az orvostudomány jelenlegi állása szerint még valószínűsíteni sem lehet, az esetleges mellékhatások és azok következményei pedig ismeretlenek.

A szerdán kezdődő őssejt-perben kilenc személyt vádoltak meg csalással, az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott. Korábbi sajtóhírek szerint a betegek a vádbeli esetekben egy-egy kezelésért több tízezer amerikai dollárt, vagy több millió forintot fizettek.

A nyomozók 2009 nyarán a fővárosi Nyírő Gyula Kórház területén működő bérelt magánrendelőben tetten értek és őrizetbe vettek egy magyar, egy ukrán és egy amerikai állampolgárságú személyt, amint éppen őssejt-beültetést akartak végezni.

Forrás: MTI


Címkék: embrió, magánklinikán, ősejt, tárgyalás, kaposvári, kék hírek