Nézze meg a videót!

 

 

A bíróság megszüntette a cég vadászati jogát. A Hubertusnak 15 napja van arra, hogy fellebbezzen az ítélet ellen.  

A balatonfenyvesi állami gazdaságot 1992-ben privatizálták. Ekkor a Hubertus Bt. német tulajdonosa szerezte meg a terület haszonbérletét. Több mint 20 évvel később a bíróságon a magyar állam jogi képviselője azt mondta: ezt a szerződést az állam érdekeivel szemben kötötték meg azért, hogy egy befolyásos német család magán vadászbirtokhoz jusson. Ezért kérték a szerződés semmissé nyilvánítását.


Bártfai Beatrix, ügyvéd azt mondja: a haszonbérleti díj 130 évre, illetve az irreálisan alacsony 10 forint/ hektár haszonbérleti díj miatt jóerkölcsbe ütközik.     
A törvényszék még nem döntött a szerződés egészéről, mert közben a német fél a bécsi bírósághoz fordult, vitatva a magyar bíróság hatáskörét. A magyar állam jogi képviselői viszont egy köztes ítéletet kértek, ennek helyt is adott a Kaposvári Törvényszék.


Megszüntette a Hubertus vadászati, halászati, erdőgazdálkodási jogát a területre, és nem adhatja tovább más bérlőknek a mezőgazdasági területeket. A privatizációs szerződés ugyanis még az akkori jogszabályokkal is ellentétes volt: a vadászatot csakis az állam gyakorolhatta volna.


- Nem volt átengedhető az államot megillető vadászati jog gyakorlása, hasznosítása olyannak, ami nem állami tulajdonba lévő szerv - tette hozzá Matusik Gertrúd, a Kaposvári Törvényszék bírója.


A Hubertus ügyvédei nem jelentek meg a mai tárgyaláson, 15 napjuk van arra, hogy fellebbezzenek a Pécsi Ítélőtáblához. Az ügy iratait egyébként bekérte a rendőrség, mert hűtlen kezelés jogcímén nyomoznak az egykori privatizációs szerződés miatt.

Címkék: köztes, Hubertus, per, volt, ítélet, nem, kék hírek