Fagypont alatti hőmérséklet, nulla látótávolság, hurrikánszerű szélvihar és erős havazás - az ilyen időjárási viszonyok egy profi sarkkutató expedíciót is eltántorítanának, Japán egyik legkeletibb pontjának számító Nakashibetsu kisváros lakóit viszont felkészületlenül érte a kora tavaszi ítéletidő. A szigetország északi részén ugyan megszokott a több méternyi hóesés, az idei év azonban a szokásosnál nagyjából kétszer több csapadékot hozott.

A március első napjaiban tomboló vihar elmúltával a mentőcsapatok módszeresen végigkutatták az út mentén hagyott, teljesen behavazott autókat. Az egyikben egy négytagú családot találtak - holtan. A negyvenéves anya és három gyermeke szénmonoxid mérgezést szenvedett, miután a hó teljesen körbezárta a járó motorú autót. Miközben azt hitték, hogy megmenekülnek a pokoli időjárástól, az utasteret fűtve saját halálos ítéletüket írták alá.

Valószínűleg ugyanez a sors várt volna a város egy másik lakosára is, ha autója nem áll le a hidegben. A 23 éves fiatalasszony azonban vélhetően megijedt, és a járművet hátra hagyva gyalog próbált másutt menedéket keresni. Szervezete azonban néhány méter után feladta a harcot a hideggel és a széllel szemben, autója közelében érte a fagyhalál.

A közeli Yubetsu melletti mezőn egy hasonlóképpen összekuporodott, 53 éves férfi holttestére bukkantak a mentők. Amikor megmozdították, kiderült, hogy az ember testével védte kilencéves lányát a fagyhaláltól: a gyermeket súlyos fagyási sérülésekkel, de életben szállították kórházba.

 

Ugyanebben a viharban 22 tajvani turista rekedt buszukba zárva, mindössze néhány kilométerre szállodájuktól. 14 órát töltöttek a hó fogságában, mielőtt a katonaság kiszabadította volna őket.

Forrás: vezess.hu

Címkék: Japánban, ítélwetidő, márciusban, kilnecen, meghaltak, kék hírek