1990-ben az Európa Tanács február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Magyarországon éppen húsz év óta tartják számon így, ezt a napot. A nap üzenete, az ET-charta nyomán, az Európai Áldozatvédő Fórum javaslatára került a kontinens számos országában a figyelem középpontjába: az áldozattá vált ember lelki, jogi, vagy anyagi segítségre szorul.

A Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint, az Országgyűlés 2005-ben fogadta el a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvényt, amelynek lényege, hogy minden bűncselekmény áldozatának jár az ingyenes tájékoztatás arról, miként tudja érvényesíteni fizikai, társadalmi, anyagi kárainak enyhítését.

Tudjon róla, hogy szükség esetén és a meghatározott feltételek fennállása mellett, jogi segítséget és azonnali pénzügyi segélyt is kap a bűncselekmény sértettje!

A Somogy Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatához bárki fordulhat, aki bűncselekmény/tulajdon elleni szabálysértés sértettje, vagy a bűncselekmény/tulajdon elleni szabálysértés közvetlen következményeként sérelmet - testi, lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást, vagyoni kárt - szenvedett.

Az áldozatok számára a szolgálat teljes körű tájékoztatást nyújt, elősegíti az érdekérvényesítést, jogi segítésnyújtást biztosít, azonnali pénzügyi segélyt és kárenyhítést adhat.  

A SMKH Igazságügyi Szolgálat elérhetősége:

7400 Kaposvár, Rákóczi tér 9-11. Tel.: 82/527-570

Címkék: SMKH, segély, sértett, kártérítés, bűncselekmény, áldozat, ingyenes, kék hírek