Tab Város Önkormányzata 2013-01-24-én másodfokon is pert vesztett az AVE Zöldfok Zrt.-vel szemben.  A Kaposvári Törvényszék jogerős ítéletével helyben hagyta az első fokon eljárt Siófoki Városi Bíróság azon döntését, mellyel az elsőfokú bíróság a tabi önkormányzatnak az AVE Zöldfok Zrt-vel, mint a somi hulladéklerakó üzemeltetőjével szemben túlszámlázás miatt előterjesztett keresetét elutasította és kötelezte a tabi önkormányzatot a perköltség viselésére.

Mint ismeretes, a tabi önkormányzat azért nyújtott be keresetet az AVE Zöldfok Zrt. ellen, mert megítélése szerint az üzemeltető AVE Zöldfok Zrt. az ártalmatlanítás díját a Konzorciumi tagokra irányadó, az üzemeltetési szerződésben szereplő kedvezményes díjjal szemben jogellenesen, magasabb mértékben állapította meg a tabi közszolgáltató számára, mellyel szerződést szegett és ebből eredően az önkormányzatot kár érte.

Ezzel szemben a Kaposvári Törvényszék - az első fokon eljárt bíróság döntését helybenhagyva - jogerősen is megállapította, hogy sem szerződésszegő magatartás, sem pedig szerződésen kívüli károkozás nem állapítható meg az AVE Zöldfok Zrt. terhére.
A Konzorciumi tagokkal kötött üzemeltetési szerződésben a kedvezményes díj alkalmazását az AVE Zöldfok Zrt. nem feltétel nélkül vállalta és ezen feltételeket a tabi önkormányzat maradéktalanul nem teljesítette.

Ebből eredően az AVE Zöldfok Zrt. semminemű kártérítést megalapozó, jogellenes magatartást nem tanúsított a tabi önkormányzattal szemben, amikor nem a kedvezményes ártalmatlanítási díjon, hanem piaci alapú ártalmatlanítási díjon számlázott a tabi közszolgáltatónak. Emiatt az önkormányzatnak kára nem keletkezhetett.

Forrás: siófok.hu

Címkék: pert, hulladékgazdálkodás, másodfokon, nyert, Tab, kék hírek