Tavaly az egyik kaposvári iskolában akadt olyan diák, aki 122 órát hiányzott igazolatlanul kevesebb mint két hónap alatt. Tőle és további 8 csellengő diák családjától vonták meg a családi pótlékot az idei tanév első félévében.

A buszállomás melegedőjében töltötte a délelőttöt két fiatal. Majd kijöttek és körülnéztek, hátha más lógós diákkal is összefutnak. Arcukat nem mutathatta a Kapospont stábja, hiszen 18 éven aluliak. Szüleiktől pedig nem kaptunk erre engedélyt. Kamerán kívül az egyik azt mondják: elmászkálnak, elhülyéskednek a haverokkal. Unalmas az iskola, csak néha járnak be.


Megtehetik, hiszen a rendőrök ma például nem járőröztek, így nem tudták visszaküldeni őket az iskolába. És nem csak őket.


Egy másik azt mondja: elég sokan lógnak. Hova mennek? Plázába, Korzóba, erre arra mászkálnak, ahol éppen jól érzik magukat.


Hogy pontosan hányszor és merre szokták ellenőrizni a lógós diákokat a rendőrök, nem tudjuk, mert nem tehettük fel a kérdést. Megkeresésünkre e-mailben a jogszabályban előírt kötelezettségeiket részletezték, hogy miként kell eljárniuk, ha csellengő diákkal találkoznak. Majd levelüket így zárták: "A témával kapcsolatban a fentieket áll módunkban nyilatkozni, járőrözés során felvétel készítésére jelenleg nincs lehetőség."


A kaposvári általános iskolákban idén 337 órát hiányoztak a diákok igazolatlanul. Körülbelül ugyanannyian, mind az előző években. A kormány reményei szerint azonban a rendőri ellenőrzéssel csökkenhet a lógósok száma.


- A rendőrségi törvény azt írja elő, hogy a 14 év alatti gyerekek esetében intézkedhet a járőr, ha nincs vele nagykorú felnőtt kísérő. Adtak nekünk olyan jótanácsokat, ha tanítás nélküli munkanapokat szervezünk, nincs az iskolában ügyelet. Értesítsük a rendőrséget - mondja Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna a Kaposvári Általános Iskolák igazgatója.  
Ha a 31 órát meghaladják az igazolatlan hiányzások, akkor megvonhatják a családi pótlékot a diákok családjától. A gyermekjóléti szakember szerint egyébként nincs jellemzően lógós társadalmi réteg. Anyagi helyzettől függetlenül csavarognak a gyerekek.


- Attól függ, hogy a szülők mennyire figyelnek gyerekeikre. Láttunk olyan nagyon tehetős családot, ahol előfordult, de olyat is ahol nagyon szűkös anyagi körülmények között élnek - teszi hozzá Juhász Szilvia, a Szocionet Gyermekjóléti Intézménycsoportvezetője.


Kaposváron 9 esetben kellett a legsúlyosabb szankcióval élni. Ők az elvett családi pótlék összeget már nem kaphatják vissza. A szigorításoknak köszönhetően egyébként országosan egy év alatt tízezerrel csökkent az 50 óránál többet hiányzók száma.

Címkék: rendőrkézen, fiákok, lógós, Kaposváron, Somogyban, kék hírek