Kilenc esetben a kaposvári, hat esetben pedig a siófoki tűzoltók vonultak a káresetek felszámolásához. Karácsonyfatűzről eddig nem érkezett bejelentés.

December 24-én hajnalban Bábonymegyeren ismeretlenek egy lakóház faláról eltávolítottak körülbelül tíz méter hosszú réz gázcsövet a gáz bekötőcsonktól a mérőóráig. A tabi tűzoltók a bekötőcsonknál megszüntették a gázszivárgást. Az ügyet a rendőrség vizsgálja, a területileg illetékes Siófoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség is feljelentést tesz.

tűz

Fotó: Barcsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

December 26-án délután Heresznyén a Kossuth Lajos utcában egy tégla falazatú, fafödémes, palatetős családi ház lakótere, valamint tetőszerkezete égett teljes terjedelmében, a lángok veszélyeztették a szomszédos lakóházakat is. Az esethez a nagyatádi és a barcsi tűzoltókat riasztották, akik három gépjárművel vonultak a helyszínre.

tűz

tűz

/Fotó: Barcsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség/


A kiérkező tűzoltók a feszültség-mentesítést elvégezték, a teljes házat átvizsgálták, senki nem tartózkodott az épületben. A házban két PB gázpalack volt, amelyeket a beavatkozó egységek az udvarra vittek, a palackok közvetlen tűz hatásának nem voltak kitéve. A tűzoltók vízsugarakkal másfél óra alatt oltották el a tüzet.


Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, a tulajdonos a szállását megoldotta. Az egységek kordonszalaggal körbekerítették az épületet, a tulajdonos figyelmét pedig felhívták az esetleges omlás- dőlésveszélyre. Idegenkezűség, bűncselekmény gyanúja nem merült fel. A tűz feltételezhetően elektromos zárlat miatt keletkezett.

Fokozott óvatosságra hívjuk fel a lakosság figyelmét a karácsony környékén szezonális veszélyforrást jelentő fényfüzérek, égő gyertyák és mécsesek tekintetében. Legfontosabb az, hogy az éghető anyagokat távolítsuk el ezeknek környezetéből, illetve a fényfüzéreknél a túlmelegedést illetve egy esetleges meghibásodást azonnal el tudjunk hárítani.
Mindenki számára javasoljuk, hogy gyõzõdjön meg arról, hogy elfújta a mécsest és a gyertyát és kihúzta a fényfüzért is, ha elmegy otthonról.

Címkék: leghosszabb hétvégéje, mentettek, műszaki, év, tűz, kék hírek