2012. év júniusában egy építési munkaterületen 6 fő munkavállaló egy pincegödör aljzatbetonozását végezte. A munkavégzést megelőzően a betont szállító betonpumpával szerelt gép helyét a munkaterület felett átívelő nagyfeszültségű villamos szabadvezeték alatt jelölték ki, ahonnan a betonpumpa a munkagödör minden pontját el tudja érni.

A munkaterületre az építési folyamatokkor a magasfeszültségű szabadvezetékek közelében végzett munka veszélyeinek kiküszöbölésére biztonsági és egészségvédelmi terv nem készült.

A baleset napján a munkaterületen reggel megkezdték a betonozást, mely munkavégzéskor a mobil hidraulikus betonpumpa a munkaterület fölött átívelő nagyfeszültségű villamos vezeték alatt állva adagolta a betont, egy munkavállaló a pincegödörben a betonpumpa tömlőjét tartotta és irányította. A munkavégzéskor a betonpumpa gémje a villamos szabadvezetéket oly mértékben megközelítette, hogy villamos átíveléskor a gém, illetve a csőrendszer feszültség alá került, melynek következtében a betonpumpa tömlőjét irányító munkavállaló halálos kimenetelű áramütést szenvedett.

A munkaterületen kialakított mintegy 4 méter mély munkagödörnél a földomlás ellen védelem (pl. dúcolattal, vagy a talajszerkezetnek megfelelő rézsűs kialakítással) nem volt biztosítva, így a munkagödörben dolgozók a földomlás veszélyeinek is ki voltak téve. A munkavégzéskor nem kerültek betartásra az építési munkahelyen és az építési folyamatokkor megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről szóló 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet (továbbiakban: Rendelet), valamint a 47/1999. (VIII. 4..) GM rendelettel kiadott Emelőgép Biztonsági Szabályzat vonatkozó - a villamos szabadvezetékek közelében végzett tevékenységgel kapcsolatos - előírásai, melyek részletesen meghatározzák az ilyen jellegű munkáknál szükséges intézkedéseket is (mint pl.: feszültségmentesítés, vagy szükséges védőtávolságok biztosításához szükséges intézkedések).

A hasonló balesetek elkerüléséhez fontos, hogy a villamos szabadvezetékek közelében végzett tevékenységekkor már a munkák megtervezésekor figyelmet fordítsanak, és az alkalmazott technológiát és munkaeszközet a várható kockázatok figyelembevételével határozzák meg. A földmunkák végzésekor fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy a kialakított munkagödör, vagy munkaárok oldalfalán a földomlás ne következhessen be, mivel a leomló föld könnyen okozhat súlyos, halálos kimenetelű balesetet, így a megfelelő védelem hiánya – pl. méretezett dúcolattal történő megtámasztás, vagy talajszerkezetnek megfelelő rézsűs kialakítás – az emberi életet, testi épséget veszélyeztető súlyos hiányosság. A földmunkák végzésekor a földomlás megelőzése céljából betartandó előírásokat a Rendelet részletesen meghatározza.

A munkavédelmi szabálytalanságok kapcsán tett hatósági intézkedések:

A munkaterületen a szabálytalanul végzett tevékenységet felfüggesztették, a feltárt, közvetlen balesetveszélyt nem jelentő hiányosságokra határidős kötelezést adtak ki, illetve a feltárt súlyos veszélyeztetések miatt a munkáltatóval szemben munkavédelmi bírságot szabtak ki - tájékoztat a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve.

Címkék: betonpumpa, áramütés, halálos, munkahely, baleset, kék hírek