A Somogy Megyei Főügyészség vádat emelt a Pécsi Egyházmegye volt vagyonkezelője ellen 4 rendbeli jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, 3 rendbeli adócsalás bűntette, 1 rendbeli különösen nagy vagyoni hátrány okozó hűtlen kezelés bűntette, valamint 2 rendbeli számvitel rendje megsértésének bűntette elkövetése miatt.

A lefolytatott nyomozás során 225 tanút hallgatott ki a nyomozó hatóság, illetőleg számos szakértői véleményt, valamint okiratot szerzett be.

A vádirat szerint a vádlott 2006-tól 2009-ig a Pécsi Egyházmegye által a központi költségvetéstől kapott kistelepülésen szolgálatot teljesítők jövedelempótléka tekintetében valótlan tartalmú elszámolási okiratokat nyújtott be egymást követő években, először több mint 39 millió forint, majd 19 millió forint, 64,5 millió forint, valamint 15,5 millió forint pénzügyi támogatást jogcímétől eltérően használt fel.

A vádlott 2005-2010. években olyan személyek részére engedélyezte az adó- és járulékmentes kistérségi támogatás kifizetését, akik erre nem voltak jogosultak. A járulékfizetési kötelezettség havonkénti bevallását és teljesítését a vádlott elmulasztotta és ezzel 6 millió forint összegű nyugdíjbiztosítási járulék, 2, 4 millió forint egészségbiztosítási járulék és 700 ezer forint munkaadói járulék tekintetében csökkentette az állami költségvetést.

A vádlott 2001-2010. években vagyonkezelői kötelességeit megszegve 213,5 millió forint vagyoni hátrányt okozott a Pécsi Egyházmegye sértettnek azzal, hogy az Egyházmegye által bérelt gondozó otthon bérleti díjához képest lényegesen magasabb összeg kifizetéséről rendelkezett egy bérbeadó kft. részére. Emellett engedélyezte, hogy a bérlő bérleti díjat ne fizessen a püspöki pincészet tekintetével, sőt a felújítással és működtetéssel kapcsolatos költségek egy részét is az Egyházmegye fizette meg. Ezen túlmenően engedélyezte, hogy kft. helyett az Egyházmegye fizessen ki jelentős összegeket a cégnél felmerült számlák ellenértékeként.

A vádlott részben a Pécsi Egyházmegye, részben a Gaudium Nostrum Alapítvány tekintetében számviteli szabályokat szegett meg, és ennek következtében mindkét szervezetnél a vagyoni helyzet áttekintése, ellenőrzése meghiúsult.

Címkék: adócsalás, egyház, katolikus, Pécs, ügyészség, kék hírek