A vádlott által képviselt Bt. szerződést kötött egy erdőtulajdonos Zrt-vel. Eszerint a férfinak a megbízó részére szakmai segítséget kellett volna nyújtania vágási, telepítési üzemtervek készítésében, az erdőtisztításával kapcsolatos feladatok szervezésében és közreműködni az erdészeti hatóság előtti eljárásokban.

A vádlott a sértett Zrt. haszonbérletében levő és a vádlott kezelésére rábízott iharosberényi erdőrészletekből 2008-tól 2011-ig rendszeres haszonszerzésre törekedve, megélhetése és jövedelme kiegészítése végett, hatósági engedély nélkül összesen 62 millió 800 ezer forint értékű erdőt termeltetett ki és értékesített jogtalanul.

Ezen túlmenően iharosberényi erdőterületekről még nem vágásérett akác és mézgás égerfát vágatott ki hatósági engedély nélkül tarvágással. A tarvágás az élővilág egyéb módon történő károsításának minősül, mert botanikailag és természetvédelmi szempontból természetes állapotú védelemre érdemes erdőkben történt a fák kivágása. Ennek következtében az erdők oly mértékben károsodtak, hogy természetes állapotuk csak emberi beavatkozással állítható helyre.

Címkék: környezetkárosítás, sikkasztás, Iharosberény, erdő, kék hírek