Korábban egy balatonboglári adós ellen végrehajtási eljárást kért az Erste Bank, mert az ügyfél már nem tudta fizetni a megnövekedett kamatokat. Lehmann György első fokon megnyerte az adós védelmében indított pert, a Fonyódi Városi Bíróság ítéletében kimondta, hogy felfüggesztik a végrehajtást, így nem árverezték el a házat.

A döntés ellen a bank ügyvédje fellebbezett. Mai perbeszédében azt hangsúlyozta: azóta elfogadták a bankokra vonatkozó szigorú magartási kódexet, és nem szabad számon kérni egy korábbi szerződést rajtuk, amikor az akkoriban nem lévő iránymutatások helyett csupán általánosságokat foglaltak a szerződésbe. Az általános szerződési feltételek tisztességét nem vizsgálhatta volna a városi bíróság, hiszen ez törvényszéki hatáskör, érvelt a bank ügyvédje.

A Kaposvári Törvényszék másodfokon hatályon kívül helyezte az első fokú döntést, és új eljárás lefolytatását rendelte el. Az érvénytelenségi kifogás nem keresti kérelem, intette a felperest a bíró. Arról, hogy tisztességtelennek érzi-e a szerződés feltételeit, korábban nem nyilatkozott a bank, vagyis az alperes, ezt pedig első fokon a terhére rótta a bíróság. Azonban a városi bíróságnak minden tényt és körülményt mérlegelnie kellett volna. A felperesnek pedig pontosan meg kellett volna jelölnie, hogy a szerződésben mely részt és miért tart tisztességtelennek, ezután kellett volna a bizonyításnak következnie. Az új perben pedig a feleknek el kell számolniuk. A ház árverezését továbbra is felfüggesztették a jogerős döntés után is.

Címkék: Lehmann György, devizahiteles, végrehajtás, per, szerződés, kék hírek