Már éjjel Bács-Kiskun, Csongrád és Baranya kivételével mindenütt sűrű ködre kellett készülni, Somogyra is elsőfokú riasztást adott ki a Meteorológiai Szolgálat.

Szerdára nemhogy feloszlott volna a homály, újabb megyék borultak fehérbe, csak Csongrádban maradt tiszta a levegő.  A többi helyen legalább 6 órán át kell számítani ködre, párszáz méternél távolabbra nem lehet majd látni.

A sűrű köd miatt több gép nem tudott leszállni a Liszt Ferenc-repülőtéren, az érkező járatok többsége Bécsben landolt - derül ki a Flightradar24.net online radarképéből.

Este 10-kor az Aeroflot moszkvai és a British Airways londoni járata is a légtérben várakozott, a Brussels Airlines brüsszeli, valamint a Ryanair londoni és tamperei járata Bécsben szállt le, a Ryanair varsói járata pedig csak átstartolást követően tudott Budapesten landolni.

A köd a felszálló gépek forgalmában nem okoz fennakadást. A legfrissebb repülőtéri időjárás-jelentés szerint a kifutópályáknál 200 méteres a látótávolság.

Forrás: OMSZ/Hír24

Ahogy arról korábban beszámoltunk: hajnalban és a kora reggeli órákban egyre gyakrabban és egyre intenzívebben fordul elő köd, este pedig korábban sötétedik. A páralecsapódás miatt egyes szakaszok csúszósabbá válhatnak, ami miatt fokozott elővigyázatossággal kell közlekedni.

Célszerű lassabban, nagyobb követési távolságot hagyva vezetni, és rendesen kivilágítani a járművet.

Fontos, hogy időben felrakassuk a téli gumikat kocsinkra. A nyári gumiabroncsok már plusz 7 fok alatt csúszni kezdenek, fagypont körüli hőmérsékleten pedig megkeményednek, ettől pedig alig tapadnak, vagyis használatuk veszélyes lehet. A rosszabb út- és látási viszonyok között – például esőben és hóban – könnyebben megcsúsznak a kerekek, a jeges-havas úton pedig romlik a menetstabilitás.

Ezeken túl érdemes megvizsgálni az ablaktörlő működését, az ablaktörlő lapátok állapotát, hiszen ősszel és télen fokozott használatnak vannak kitéve - figyelmeztet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálata.

Címkék: beborul, fehér, Somogyban, veszélyes, köd, kék hírek