A bejelentő visszahívása után kiderült, hogy nem létező káresetről tett szándékosan megtévesztő bejelentést. A marcali tűzoltók a helyszínre érkezést követően tüzet, tűzre utaló nyomot nem találtak, az ott lakó család nem tudott a bejelentésről.

A szándékosan megtévesztő jelzést adó személy ellen kártérítési és szabálysértési eljárás is indul:
- A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről, valamint a tűzoltóságokról szóló 1996. évi XXXI. törvény kimondja, hogy köteles a vonulási költséget kifizetni az, aki a tűzoltóságnak szándékosan megtévesztő jelzést adott.


- A 2012. évi II. törtvény 175. § (1) és (2) bekezdése alapján, szabálysértésnek minősül, aki a hatóságnál vagy közfeladatot ellátón szervnél vészhelyzetről vagy rendzavarásról valótlan bejelentést tesz, valamint szabálysértés az is, ha hamis bejelentés alapján a hatóság vagy a közfeladatot ellátó szerv szükségtelenül a bejelentésben megjelölt helyszínre vonul, vagy egyéb intézkedésre kényszerül.

A 105-ös segélyhívó számra érkező bejelentések közül 2011-ben negyvenkettő, míg 2012-ben november 14-ig huszonkettő bizonyult szándékosan megtévesztő jelzésnek Somogy megyében.
A szándékosan megtévesztő jelzés miatti vonulás azon kívül, hogy pénzbe kerül, olyan esetektől vonja el az erőket, ahol valóban szükség lenne rájuk, és a későbbi kiérkezésen akár emberi életek is múlhatnak.

Felhívjuk minden állampolgár figyelmét a jogkövető magatartásra és a megelőző gondolkodásmódra, hogy az emberi tragédiák, károkozások és felelősségre vonások megelőzhetőek, elkerülhetőek legyenek.


Címkék: álriasztás, pénzbírság, megtévesztés, jelzés, somogyzsitfa, kék hírek