A vádlott egyéni vállalkozó, és egyben egy kft. ügyvezetője is volt. A cége nevében 2010. elején Németországban számla nélkül kisgépeket és kézi szerszámokat vásárolt.

Ezeket Magyarországon csak munkavédelmi üzembehelyezési engedéllyel lehetett használni, engedélyt pedig csak azzal a feltétellel kaphatta volna meg a kft., ha igazolta volna az eszközök eredetét. Ennek érdekében a vádlott a cég nevében eladta a gépeket az egyéni vállalkozása részére, így valótlan tartalmú számlákat bocsátott ki, összesen 9 millió 466 ezer forint értékben.

A vádlott, mint egyéni vállalkozó, a valótlan tartalmú számlák után 1 millió 797 ezer forint ÁFÁ-t igényelt vissza, az adóhatóság azonban észlelte a számlák valótlan tartalmát, ezért nem fizettek.

A vádlott a személyi jövedelemadó bevallását ugyancsak valótlan tartalmú számlák alapján készítette el. A nő egyéni vállalkozóként a személyi jövedelemadó bevallásában valótlan tartalmú nyilatkozatot tett, ezzel az állami költségvetés bevételét 2 millió 310 ezer forinttal csökkentette.Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a vádlottat próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje, és vagyonelkobzást alkalmazzon vele szemben.

Címkék: adócsalás, vád, vállalkozó, ügyészség, adó, kék hírek