Ahogy arról délelőtt a KaposPont beszámolt: egy üres tehervagonban találta a kocsivizsgáló a második világháborús gránátot kedden reggel.

Egy répaszállítmányban bújt meg, amit a cukorgyárba hoztak Simontornyáról. Kipakolták és átmosták a répákat, ezután maradt ott a lövedék. Két rendőr őrizte a tehervagont, amíg a tűzszerészek megérkeztek. A rendőrség megállapította, hogy az üresen álló, cukorrépa szállítására használt vagonban talált, mintegy 30 cm hosszú, 10 cm széles tárgy valóban egy 2. világháborús lövedék.


A környéken egyébként ennek ellenére nem állt meg az élet. Nyitva maradtak a boltok és a járókelők sem kerülték el a vasútállomást.
Volt, aki nagyon is óvatos volt. A közeli virágárus még szomszédját is figyelmeztette a veszélyre.


A tűzszerészek kora délután lezárták a donneri gyalogos felüljáró környékét, amíg kihozták a vagonból a gránátot. Egy homokkal teli ládába tették, hogy biztonságosan szállíthassák. Hatalmas károkat okozott volna, ha felrobban.


Janoczkó Tibor, a Magyar Honvédség Tűzszerészeti Egységének főtörzsőrmestere azt mondja: a 100 méteres átmérőjű körben súlyos életveszélyes sérülést okoztak volna a szétrepülő repeszdarabok.


A német légvédelmi gránátot végül a sántosi lőtéren semmisítették meg. A kaposvári cukorgyárban azt mondják: kampány idején rendszeresen találkoznak robbanószerekkel. A földekről ugyanis a répával együtt ezeket is behozzák.


Hájos László, a Magyar Cukor, Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint náluk nagy meglepetést nem okozott. Általában a kampány végén a csatornában találják ezeket, melyeket utána a tűzszerészek elvisznek, ez így van 1945 óta.


A cukorgyárban minden évben 10-20 hasonló gránátot találnak.

Címkék: légvédelmi, robbant, tűzszerész, gránát, német, Kaposvár, kék hírek