Kocsis védője azt nyilatkozta, hogy megfontolják, fellebbezzenek-e a Kúriához a hétfői határozat ellen.

A Fővárosi Főügyészség augusztus elején benyújtott vádirata szerint Kocsis István, a Magyar Villamos Művek (MVM) egykori vezérigazgatója – öt társával együtt – különféle szerződésekkel 14,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az MVM-nek és a Paksi Atomerőműnek, amiből 12,1 milliárd megtérült.

A Nemzeti Nyomozó Iroda három évig vizsgálta az ügyet, végül 15 ezer oldalnyi dokumentumot adott át az ügyészségnek. A vádhatóság a cselekményeket bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésnek minősítette. Kocsis az eljárás idején, egy éve mondott le akkori tisztségéről, a BKV vezérigazgatói posztjáról.

Augusztus 10-én vádat emelt a Fővárosi Főügyészség az MVM-ügyben Kocsis István, a cég korábbi vezérigazgatója és öt társa ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt.

A bűnpert a Fővárosi Törvényszéknek kellett volna tárgyalnia, az ítélkező fórum elnöke azonban augusztus közepén az ügy áthelyezését kezdeményezte. Széles körű elemzés után az OBH elnöke, Handó Tünde arra a következtetésre jutott, hogy a Fővárosi Törvényszék büntető kollégiumában az egy bíróra jutó munkateher lényegesen meghaladja az országos átlagot. Emiatt a kiemelt jelentőségű pert szerinte csak az ügy áthelyezésével lehet ésszerű határidőn belül befejezni.

Raboczki Gábor ügyvéd, Kocsis István védője a Magyar Nemzetnek azt mondta: megfontolják, hogy nyolc napon belül fellebbezzenek-e a Kúriához.

(MNO)

Címkék: bűnper, BKV vezérigazgató, Kocsis István, tárgyalás, Kaposvár, kék hírek