Hűtőládában tartják a fürjeket a barcsi rendőrök. Becsomagolva, konyhakészen vannak, hiszen az osztrák férfi és barátai meg akarták sütni és megenni az ínyencségnek számító madarakat.   

A barcsi határátkelőhelyen akarta behozni őket Magyarországra autóval. Horvátországban lőtte őket a három burgerlandi vadász, akik közül az egyik rendőr.  

- A gépjárműben az osztrák férfin kívül még 2 vadásztársa utazott. Az autó átvizsgálásakor egy hűtőtáskából előkerült 62 db fürj tetem - mondta a NAV Vám és Pénzügyőrség somogyi igazgatóságának igazgató-helyettes, Türgyei Róbert.

furj


A férfi önként mutatta meg a határrendészeknek. Nem tudta, hogy vétett a magyar törvények ellen, hiszen Horvátországban és Ausztriában legális a fürjek vadászata. Magyarországon viszont, mivel őshonos madárfajról van szó, szigorúan tilos.

- Ezeknek a fajoknak a kereskedelme, tehát a tranzitja is tiltott Magyarországon, tehát mindenképpen szabályt szegett az illető, de azt gondolom, hogy a fürjeket valószínű legálisan ejtette el Horvátországban, és nem akart kerülni, és célszerűnek látta Magyarországon átvágva hazamenni - mondta az országos vadászkamara somogyi titkára

Ez hiba volt, mert ha Szlovénián át megy haza a osztrák vadász, nem követ el szabályszegést. Így viszont természetkárosítás miatt rendőrségi eljárást indítottak ellene. Természetvédelmi bírságra is számíthat, aminek az értéke feltehetően másfélmillió forint lesz.  

A madarak értéke 3 100 000 Ft volt. A férfi a fürjeket vendégvadászként lőtte Horvátországban, azokról származási igazolással és szállítólevéllel rendelkezett, azonban nem volt tudomása arról, hogy a fürj Magyarországon védett állat, és behozni sem lehet. Az osztrák férfi ellen természetkárosítás bűntette miatt indult eljárás a Barcsi Rendőrkapitányságon.

Nézze meg galériánkat:


 Konyhakész fürjekkel bukott meg a határon Konyhakész fürjekkel bukott meg a határon Konyhakész fürjekkel bukott meg a határon Konyhakész fürjekkel bukott meg a határon Konyhakész fürjekkel bukott meg a határon Konyhakész fürjekkel bukott meg a határon Konyhakész fürjekkel bukott meg a határon Konyhakész fürjekkel bukott meg a határon Konyhakész fürjekkel bukott meg a határon
Konyhakész fürjekkel bukott meg a határon
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Címkék: a határon, konyhakész, bukott le, védett, fürj, kék hírek