A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az idei év január 01-től augusztus 31-ig bezárólag a személyi sérüléses közlekedési balesetek számában az előző év azonos időszakához képest csökkenés (-15%, 62 balesettel kevesebb) mutatható ki, összesen 346 személyi sérüléses baleset történt. Az értékelt időszakban az előző év azonos időszakához képest egyaránt csökkent a halálos (14-ről 8-ra), a súlyos (137-ről 118-ra) és a könnyű (257-ről 220-ra) kimenetelű balesetek száma.

A legfőbb baleseti ok az abszolút és relatív gyorshajtás, az összbalesetek 30 %-a ezen ok miatt következett be. A legfőbb baleseti okot számszerűségében az elsőbbségadás elmulasztása (68 eset), a figyelmetlenség (53 eset) és a kanyarodási szabályok megszegése (43 eset) követ.

A balesetek döntő többségét a vizsgált időszakban a járműállomány összetételéből adódóan a személygépkocsi vezetők (193 esetben) okozzák. Kerékpáros személy 53, tehergépkocsi vezető 41 esetben idézett elő balesetet.

A vizsgált időszakban Somogy megyében bekövetkezett 346 balesetből 53 balesetet a járművezető ittas állapotban idézte elő, mely alapján az ittasan okozott balesetek részaránya az összes balesetek számának 15%-át teszi ki, ebből kifolyólag javulás regisztrálható, azonban az ittasan okozott balesetek részaránya az országos átlag feletti értéket mutat.

A rendszeres fokozott ellenőrzésekkel célunk, hogy növeljük az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét, ezért az ellenőrzésekkor továbbra is kérjük az állampolgárok türelmét.

Köszönetünket fejezzük ki a járművezetőknek, hogy közútjainkon körültekintőbben, figyelmesebben közlekednek. Kérjük, hogy a tanévkezdésre tekintettel az iskolák környékén és a gyalogos átkelő helyeknél körültekintőbben használják járműveiket - tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság Sajtószolgálata.

Címkék: itasság, balesetek, statisztika, rendőrség, Somogy, kék hírek