Vasárnapra virradóra vették észre a sírgyalázó pusztítást a Mező utcai temetőben. A rendőrség rongálás miatt indított büntetőeljárást, a kár többszázezer forint. A Kapospont úgy tudja: a néhány évvel ezelőtti esettől eltérően most nem találtak rasszista feliratokat a helyszínen, ezért vizsgálják, hogy milyen indítékból történt a sírgyalázás.

Kaposvár elítéli az értelmetlen rombolást

Megdöbbentő és felháborító az a vandál rongálás, ami mára virradó éjjel történt a zsidó temetőben. A város vezetése és minden jóérzésű kaposvári polgár elítéli ezt a gyalázatos tettet, amely értelmetlen és amely nem vezet sehova. Az ilyen magatartásnak nincs helye városunkban. Az ügyben a Városháza is feljelentést tesz és megad minden segítséget a rendőröknek, hogy a tetteseket mielőbb elfogják - áll Szita Károly szerkesztőségünkhöz eljuttatott vasárnapi közleményében.

A Magyar Szocialista Párt kaposvári irodája az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőséghöz: - az MSZP tiltakozik és elítéli a kaposvári zsidó temetőben történt vandál rongálást. Bár az elkövetőkről még semmit nem tudunk, de sajnos erős a gyanúnk, hogy a zsidó emberek sírjának meggyalázása nem független a napjainkban egyre gyakran előforduló antiszemita megnyilvánulásoktól. Felszólítunk minden demokratát, hogy tiltakozzon a megdöbbentő cselekedet miatt és bízunk abban, hogy mielőbb elfogja a rendőrség az elkövetőket és bíróság előtt felelnek majd gyalázatos tettükért. Együttérzésünket fejezzük ki a holtak családtagjainak. -

A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila is közleményben fejezte ki felháborodását: - Megdöbbentő és elszomorító látvány a kaposvári izraelita temető ledöntött síremlékeinek sora. Azt látni, hogy miként fekszik a földön a korábban kihantolt és ide áttemetett mosdósi zsidóság emlékműve. Aki ilyet tesz az nem somogyi, legfeljebb Somogyban lakik. Somogy Megye Közgyűlése korábban határozatban is elítélte a hasonló cselekményeket, de most is fel kell emelni a szavunkat. Az emberi méltóság védelme mindenekfelett áll. Magánszemélyek – akik tudomásom szerint nem szeretnék felfedni kilétüket - százezer forintot ajánlottak fel a nyomravezetőnek. Én is ezt teszem és újabb százezer forintot ajánlok fel annak reményében, hogy ennek a szörnyű tettnek az elkövetői nem menekülnek cselekedetük következményei elől. -


A Demokratikus Koalíció Kaposvári Szervezete mélységesen elítéli a kaposvári zsidó temetőt, 57 síremlék ledöntésével meggyalázó ismeretlen személyek által elkövetett súlyosan antiszemita, kegyeletsértő cselekedetet.
Nem mehetünk el szótlanul amellett a gyalázat mellett, ami vasárnapra virradóra Kaposváron történt. Sajnos ebben az évben, már nem az első alkalommal, hiszen februárban a Baross Gábor utcai Holokauszt emléktáblára ismeretlenek karlendítő Hitler képet ragasztottak meggyalázva ezzel több, mint 3000 kaposvári honfitársunk emlékét, akiket a valamikori Tüzérlaktanya területéről vonattal hurcoltak el az auschwitzi haláltáborba. Sajnos úgy tűnik, hogy ezek az esetek szinte évenként ismétlődnek, hiszen az emléktáblát is már több esetben érte támadás és több alkalommal rongáltak a kaposvári zsidó temetőben.
A Demokratikus Koalíció Kaposvári Szervezete mélységesen elítéli, és minden jóérzésű kaposvári polgár nevében is visszautasítja ezeket a súlyosan antiszemita indíttatású cselekedeteket! Aggasztónak tartja azt a dermesztő csendet is, ahogy ezekről a cselekedetekről a kaposvári közélet általában hallgat. Sajnos nem meglepő, hogy ma Magyarországon egyre több hasonló támadásra kerül sor zsidó vallású honfitársainkkal, vagy más csoportokkal, személyekkel szemben, hiszen kirekesztő, nyíltan antiszemita, fasiszta elvek, illetve álláspontok is megjelennek a magyar politikában és közéletben, immár a Nemzeti Alaptantervben is, ami elfogadhatatlan!
A Demokratikus Koalíció ez úton is kifejezi szolidaritását, együttérzését, s felajánlja támogatását a kaposvári Zsidó Hitközségnek. - áll a Demokratikus Koalíció közleményében.

Nézze meg a helyszínen készült videónkat:

 

Címkék: rasszista, izraelita, zsidó, nyomozás, temető, rongálás, kék hírek