A kerékpárosokat ezért most jobban ellenőrzik. De nemcsak szondáztatnak, a bicikli alkatrészeit is ellenőrzik a rendőrök. Sokan ugyanis azt sem tudják, hogy lámpa vagy jó fékek nélkül tilos útnak indulni.

Iratokra, és a szondázáshoz erős tüdőre volt szüksége ennek a biciklisnek.

- Semmi különös kifogásom nincs erről, hát jó sőt, ha mit tudom én ittasak, akkor abban az esetben nagyon fontos – mondja Jancsók Sándor.

Ennek ellenére, kiderült, ő sem volt teljesen tiszta.

- Ha intézkedő rendőrrel találkoznak kerékpározók, és alkoholt fogyasztottak, abban az esetben a rendőrnek joga van arra, hogy 30 és 60ezer forint közötti bírságot szabjon ki – tette hozzá a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság sajtószóvivője, Méhes Dóra.

A rendőrök még mindig rengeteg ittas biciklissel találkoznak. Azt mondják, minden harmadik fennakad a rostán. Ősztől azonban várhatóan enyhül a jogszabály. Két sörrel még fel lehet majd szállni a biciklire. Sok probléma van az alapvető KRESZ szabályok betartásával is. Például azzal, hogy sokan a zebrán bicikliznek.

A megyei kerékpár szövetség elnökségi tagja szerint szükség van a kontrollra, de azt mondja mérlegelni is kell: egy kisgyerek például szerinte inkább tekerjen a gyalogosok, semmint az autók között.

A Somogy Megyei Kerékpáros Szövetség elnökségi tagja, Varga Tamás szerint a kontrollra mindenképp szükség van, csak a kontrollnál mindig mérlegelni kell az adott embereket, hogy kik azok, akik ezt a kerékpárt használják, és milyen célra használják.

A rendőrök tapasztalatai szerint sokan nem törődnek a biciklik felszerelésével sem. Pedig egy rossz fék, gumi, vagy a lámpa hiánya miatt is büntetést szabhatnak ki.

Címkék: őket, kerékpárosok, ellenőrzik, Somogy, kék hírek