Segítség nélkül, akár tragédiába is fulladhatott volna a balatoni fürdőzés, figyelmeztet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. Azt tanácsolják, a rendkívül nagy nyári melegben sem szabad elfelejteni az alapvető rendszabályokat a szabad vizekben történő fürdésnél. A Balatonon, ahol ilyen melegben egy hétvégén akár több százezer ember tartózkodik a vízben vagy a vízparton különösen fontos néhány olyan hasznos tanáccsal szolgálni, amely akár életeket menthet a bajban.

1.    Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek.
2    A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert az életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik, és ne hagyják el azt.
3.    A fürdés vagy vízi jármű használata előtt alkoholt vagy más hasonlóan ható szert (kábító vagy pszichotróp anyagot) ne fogyasszanak.
4.    Ne közvetlenül étkezés után menjenek a vízbe úszni, fürdeni.
5.    Felhevült testtel ne ugorjanak hirtelen a vízbe, előtte mosakodjanak le.
6.    Vízijárművön vagy felfújható fürdőeszközön, gumicsónakban, gumimatracon a vízterületen ne aludjanak el.
7.    Ismeretlen vízterületen óvatosan mérjék fel a meder jellemzőit, a vízmélységet a fürdés előtt.
8.    Ne legyünk lehetőleg egyedül a vízben, mert ha akár csak rövid idejű eszméletvesztés is következik be, nincs segítség, és fulladás következik be.

A vízen tartózkodás általános szabályait is meg kell fogadni: 

·    Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentő őrséget kell állítania.
·    Tilos fürdeni hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig.
·    A Balatonon minden év 04. 01-től 10. 31-ig viharjelző szolgálat működik. A viharjelző állomások körbe a Balaton partján 29 több irányból jól látható helyen vannak elhelyezve.
·    Az I. fokú viharjelzés – percenként negyvenötször felvillanó sárga színű fényjelzés – esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni.
·    A II. fokú viharjelzés – percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés – esetén fürödni tilos.
A hőségriadóban nagyon fontos a magas átlaghőmérséklet és a magas UV sugárzás miatt, hogy a déli órákban árnyékos helyen tartózkodjunk, ne hevüljünk túl, és megfelelő folyadékot, vízmennyiséget fogyasszunk, hiszen komoly egészségkárosító hatása van az extrém melegnek.

Címkék: gumimatrac, fürdőzés, úszó, strand, Balaton, kék hírek