A vádirat szerint a 28 éves, korábban rablásért már jogerősen elítélt Rácz Róbert Veszprém, Somogy és Vas megyei pénzváltókat és takarékszövetkezeti fiókokat rabolt ki 2010 őszén, összesen csaknem 900 ezer forint zsákmányolva. A törvényszék azonban csak a csöretneki takarékszövetkezeti fiók kirablását látta bizonyítottnak.

A vádiratból kiderül: 2010. október 5-én déltájt a vádlott azzal az ürüggyel tért be a búcsúszentlászlói takarékfiókba, hogy eurót váltana. Mikor azonban egy újabb ügyfél érkezett a pénzintézetbe elillant.

Hat nap elteltével újra megjelent a helyszínen, két ismeretlen társával együtt, akik egy fehér Suzuzki Ignisben várakoztak. A vádlott eközben baseball sapkában, arcán harisnyával, kezében fegyvernek látszó tárggyal összesen 246 ezer forintot szerzett a két dolgozótól. A széf tartalmához viszont annak késleltetett nyitása miatt nem fért hozzá.

A következő napon egy balatonlellei pénzváltóba sétált be fején baseball sapkával, harisnyával a rabló. Körbenézett, majd levette a fejéről a harisnyát és távozott az épületből. Négy nap múlva tért vissza a helyszínre, ahonnan az alkalmazottak elzavarták, mivel felismerték a biztonsági kamera felvételeiről. Ezért pár órával később egy révfülöpi utazási irodába tért be, ahol eljátszotta, hogy pénzt szeretne váltani, ám bankjegy helyett fegyvert vett elő. A rablásból 246 ezer forintot szedett össze.

November elején Csörötneken, az elkövető egy Police feliratú kabátban lépett be a takarékfiókba, ahol rendőrségi jelvényt felmutatva követelt magának pénzt. Szavainak fegyvernek látszó tárggyal adott nyomatékot. Miután 183 ezer forintot zsákmányolt, bemenekült a közeli erdőbe.

A vádlott november 8-án nem sokkal 12 óra előtt egy révfülöpi bankfiókot rabolt ki, ahonnan 201 ezer forintot zsákmányolt.

Az utolsó rablásra november 8-án dél előtt röviddel került sor, ismét Révfülöpön. Ez alkalommal bankfiókba tért be, és a szokásos koreográfia szerint lezajlott támadás végén 201 ezer forinttal távozott.

A Zalaegerszegi Törvényszék szerint a csörötneki rablást egyértelműen Rácz Róbert követte el, a másik három fegyveres rablás vádja alól viszont bizonyítottság hiányában felmentette. Az ítélet indoklásakor elhangzott: a bizonyítékok alapján nem zárható ki, de kétséget kizáróan nem is bizonyítható, hogy a másik három rablást is Rácz Róbert követte el.

A 27 éves nyírási férfit 2007-ben 3 és fél évre ítélték el. A büntetésből 2009-ben szabadult feltételesen. Rá egy évre azonban újabb feltételes letartóztatásba került, fegyveres rablások és annak előkészülete miatt. Az ítélet szerint a bankrabló feltételesen sem bocsátható szabadlábra, és le kell töltenie a korábban kiszabott három év hat hónap büntetését is.

Az ügyész megalapozatlannak és törvénysértőnek nevezte az ítéletet. Álláspontja szerint az ítélet indoklása nem volt meggyőző, mert egyes bizonyítékokat az összefüggéséből kiragadva értékelt, néhány bizonyítékot pedig indokolatlanul kizárt a bizonyítékok köréből. Fellebbezést nyújtott be, amelyben Rácz Róbert bűnösségének megállapítását és az úgynevezett három csapás törvény alapján életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte.

Mint arról korábban beszámoltunk, a büntető törvénykönyv 2010 nyarán történt módosítása beemelte a Btk.-ba a "három csapás" bevezetését. Ez a törvénymódosítás "a bűnhalmazatban lévő legsúlyosabb bűncselekmény" büntetési tételének felső határát a kétszeresére emeli, ha azok közül legalább három, személy elleni erőszakos bűncselekmény. A törvény alapján bűnismétlő, erőszakos bűncselekményeket elkövetők esetén a harmadik bűncselekmény elkövetése után a büntetési tétel felső határa megduplázódik, és ha ez eléri a húsz évet, automatikusan életfogytig tartó szabadságvesztést jelent.

Az ügyésznek a hétfői ítélet elleni fellebbezése kiterjed a csöretneki fegyveres rablásra is, amelyben a bíróság megállapította a vádlott bűnösségét. Az ügyész szerint a kiszabott kilenc év fegyházbüntetés törvénysértően enyhe, mert a vádlott feltételes szabadlábra helyezése alatt követte el a fegyveres rablást.

A vádlott enyhítésért nyújtott lebbezett fel.

(mti)

Címkék: police, fegyveres, pénzintézet, rablás, bank, kék hírek