Közveszélyokozással vádolja az ügyészség a 37 éves ladi férfit. A vádlott a faluban egy háromlakásos, egybefüggő faszerkezetű sorház szélső lakásának a tulajdonosa volt- fele részben, mert a másik fele a testvérét illette. Tavaly októberben egy este a férfi részegen öngyilkos akart lenni, ezért az utcafronti szobában egy öngyújtóval lángra lobbantotta az ágyán a takarót. A tűztől nagy füst támadt, a vádlott ekkor elment otthonról, anélkül, hogy bárkit értesített volna a vészhelyzetről. Egy barátjánál töltötte az éjszakát. Közben a tűz továbbterjedt a berendezési tárgyakra és a tetőre. Negyedórával később hívta fel valaki a tűzoltókat, akik nyolc perc alatt értek a helyszínre, és elfojtották a lángokat. Egy 11 és fél kilós PB gázpalackot találtak a házban. Ezt a tűzoltók beavatkozása nélkül félóra alatt elérték volna a lángok. Ha felrobbant volna, jelentős pusztítást okoz.

A házát felgyújtó férfit bilincsbe verve hozta egy börtönőr a mai tárgyalásra. Azt állította, hogy nem emlékszik semmire a történtekből, korábbi rendőrségi vallomásában azonban elmondta, hogy szerelmi bánatában akart végezni magával, mert összeveszett a barátnőjével. A férfinek egyébként több ügye is volt a hatóságokkal: most is azzal vádolták a házfelgyújtáson kívül, hogy betört három barcsi házba.

A bíró 4 év börtönre ítélte közveszélyokozásért, és lopásért, valamint lopás kísérletéért. Az ítélet kimondta, hogy feltételesen sem bocsátható szabadlábra, több bűncselekményt ugyanis hasonló időszakban követett el. A bíró enyhítő körülményként értékelte a feltáró jellegű beismerő vallomását, és az 1 millió forintos tűz okozta kár, illetve a lopási kár részbeni megtérülését. Súlyosító körülmény volt viszont a férfi büntetett előélete, ami miatt különös visszaesőnek számít, az ittassága, és a vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottsága. A bíró, dr. Tarr József, a Kaposvári Városi Bíróság elnöke az ítélet indoklásában megdicsérte a barcsi rendőrkapitányság szakszerű nyomozását. Az ítélet nem jogerős: az ügyészség súlyosbításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbeztek.           

Címkék: közveszély, Lad, bíró, ítélet, tűz, kék hírek