A főkapitányság szakemberei a SEFAG Zrt. munkatársaival együtt május 24-én a hajnali órákban tartottak közös ellenőrzést a szántódi erdészet vadászterületén.Ságvár község határában feltartóztattak egy sportvadászt, aki egy lelőtt gímbikát húzott éppen egy kézikocsival. A
ságvári férfi beismerte, hogy kiskaliberű fegyverével a SEFAG területén rálőtt szarvasbikára, és elejtette. Az orvvadászat éjszaka, tilalmi időben, vadászatra nem engedélyezett kaliberű fegyverrel történt. A negyvenéves férfi ellen a siófoki rendőrkapitányság bűnügyi osztályán indítottak nyomozást nagy értékre elkövetett lopás kísérletének gyanúja miatt. Az engedéllyel tartott fegyvereit lefoglalta a rendőrség.

gim

Fotó: SMRFK

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság több mint 12 éve működik együtt a SEFAG Zrt-vel, rendszeresen tartanak közös ellenőrzéseket az orvvadászat, valamint a falopások megelőzése és megakadályozása érdekében. A rendőrség közlése szerint a hatékony együttműködéshez szükséges információkat a SEFAG Zrt. szakemberei naponta gyűjtik erdei jelenlétük során. Az erdőgazdaság nagy hangsúlyt fektet a tulajdonvédelemre és az esetleges bűncselekmények megelőzésére, amelyre jó példával szolgál a legutóbbi közös akció eredménye is, állítják.

Dr. Varga Gyula, a SEFAG Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője:

- Örömmel tudunk beszámolni róla, hogy a megyei rendőr-főkapitánysággal együttműködve szerdáról csütörtökre virradó éjjel sikeres orvvadász elfogás történt. Az elmúlt évek fokozódó vadorzását, a sikertelen felderítéseket látva stratégiát váltottunk. Ennek egyik legfontosabb eleme a mindenre kiterjedő előkészítés. Nemcsak a gyanús személyeket, hanem azok kapcsolatrendszerét, szokásaikat, mozgásukat figyeljük, vizsgáljuk. A módszerünk hatékonyságát igazolja, hogy rögtön az első ilyen kiszállás eredményes volt. ehhez hozzájárult a rendőrséggel való aktív kapcsolat, és a modern technikai eszközök alkalmazása is. Külön öröm számunkra, hogy az utóbbi időben az orvvadászatért kirótt bírósági ítéletek egyre súlyosabbak, és azt reméljük, hogy a beharangzott jogszabályi változások még további szigorítást hoznak!

Vadorzó

vadorzó

Címkék: gím, Ságvár, orvvadász, szarvas, vad, kék hírek