A lakók együtt szépítgették a köztereket, hogy idén is díjat szerezhessenek a Virágos Települések versenyén, ahogy már nyolc éve mindig. A polgármester feljelentést tett a rendőrségen.

Az elmúlt héten készült el a híd és a virág. És gyorsan be is ültették muskátlival mert a hétvégére a madarak és fák napja alkalmából vártak 200 embert. Csakhogy reggelre hűlt helyét találták a muskátliknak. Több mint 30 tövet szedtek ki a tolvajok.

László Vilmosné a virágágyását szépíti és bársonykát ültet a portája elé. Azt mondja: ő szívesen ad még virágot is, ha kérnek, de azt nem tudja elfogadni, ha valaki lop.

- Kérjen egy bújtást és akkor meg van oldva a virágproblémája. Én nem röstelltem amikor vihart mondott a hétvégén beraktam mindent a fa alá. Hát, aki elmegy mellette az meg képes kihúzni - mondta Vilmos Lászlóné.

Bogyai Lajosné is a virágok megszállottja. Kertjében több tucat fajta található, de a faluban is szorgosan ültetett. Most kezdheti elölről.

- Ez szomorú dolog, amikor az ember a köztereket is mindig virágosítja, meg minden és akkor elviszik - mondta Bogyai Lajosné.

A települést egyébként évente 5 ezer virágpalántával díszítik, így nem csoda, hogy már 8 éve díjat kap a Virágos Települések versenyén. Sőt már miniszterelnöki díjjal is elismerték a kivételesen rendezett környezetet. A polgármester feljelentést tett a rendőrségen.    

- Teljes megdöbbenéssel fogadtuk, mert ez nem volt jellemző Várdára. Bátran ültettünk virágokat eddig. Egyszer fordult elő, hogy a vadonatúj kosarakat ellopták, de azóta azokat rögzítjük - mondta Várda polgármestere, Varga András.

A következő hetekben térfigyelő kamerákat szerelnek fel a közterekre, hogy megelőzzék a hasonló eseteket.

- Amennyiben egy egyedi vagyis alkalmi lopásról van szó és annak az értéke nem haladja meg az 50 ezer forintot így tulajdon elleni szabálysértésként kell szankcionálni, ami akár elzárással is sújtható - mondta a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság sajtószóvivője, Karsay Kornél.

Kaposváron is előfordult már viráglopás. Ott azonban mindössze néhány tövet ástak ki a virágtolvajok.

Címkék: Várda, muskátli, tolvajok, virág, lopás, kék hírek