A NAV Somogy Megyei Adóigazgatóság operatív ellenőrei és a velük dolgozó pénzügyőrök újabb és újabb, eddig feltáratlan területeken végzik az adatgyűjtéseket. A megszokott próbavásárlásoktól eltérően különleges szolgáltatásokat vesznek igénybe, illetve kimondottan nagy értékű, százezres nagyságrendű termékeket vásárolnak – gyakran internetes megrendelés alapján. A vásárolt holmikat természetesen visszaadják, termékértékesítés esetén azokat az eladó köteles visszavenni és a vételárat visszatéríteni.

Elsősorban nem a bírságolás a cél, hanem a fokozott adóhatósági jelenlét. Pozitív példákkal is találkoztak a közelmúltban:

- Húsvét előtt az ellenőrök megjelentek egy festmény-aukción, és hosszas válogatás után 86.000.- Ft értékű műtárgyat vásároltak. Az eladó szabályos készpénzfizetési számlát állított ki.

- A revizorok megrendeltek egy fészekalja libafiókát, majd rá egy hétre megkapták az értesítést, hogy mehetnek a jószágokért. Az értékesítésről szabályos bizonylatot kaptak, valamint a telephelyen levő alkalmazottak foglalkoztatását is ellenőrizték, és mindenki határidőben be volt jelentve.

- Patkolókovácsot rendeltek az ellenőrök házhoz. A szakember teljesítette a feladatát, megpatkolta Jázmint, majd a lehető legtermészetesebb módon nyúlt a számlatömbért, és kiállította a bizonylatot. Ezen némileg az ellenőrök is meglepődtek, de még jobban meglepődött az adózó, amikor a revizorok bemutatkoztak.

- Nem kisebb meglepetést okoztak a revizorok egy szaküzletben. Interneten rendeltek egy 109.000.- Ft értékű körfűrészt, amelyet a vállalkozás a saját üzletébe kiszállított, és értesítette a vevőt, hogy mehet a termékért. Az eladáskor a „házaspár” szabályos nyugtát kapott a jótállási jegy mellé. Bemutatkozásuk után – tekintettel az összeg nagyságára – hosszú percekig kellett igazolványaikkal bizonygatniuk, hogy valóban a NAV munkatársai, mert az eladó nem hitte el. Reakciója: „Dehát maguk maximum damilt szoktak venni!”



Címkék: szaküzlet, lópatkolás, revizorok, szigorítanak, NAV, kék hírek