A rendészeti főigazgató magyarázatul hozzátette: az idegenforgalomnak kell a magyar gazdaság egyik motorjának lennie, márpedig az a vendég, aki egyszer sérelmet szenvedett, nem tér vissza. A keddi értekezleten mások mellett a Balaton és a Velencei-tó üdülőövezetében érintett négy megye (Somogy, Veszprém, Zala, Fejér) rendőri vezetői számoltak be arról, hogyan készültek fel az idei szezonra, hogy garantálhassák a tömegrendezvényeknek is otthont adó térségek közbiztonságát.

Az üdülőkörzetek rendőrkapitányságainak munkáját a megyei állományok átcsoportosítása mellett idén is a készenléti rendőrség több bevetési csoportja, rendészeti hallgatók és civilek segítik. A BKKB június 1. és szeptember 15. között kéthetente ülésezve végzi a feladatok koordinálását és a helyzetértékelést, a munkát ebben a szezonban a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezeti. Idén kiemelt szerepet kap a közvélemény tájékoztatása és a megelőzés, ennek fontos kelléke lesz a BKKB weblapjának működtetése.

Halmosi Zsolt hangsúlyozta, hogy az üdülőkörzetekbe érkezők 99 százaléka pihenni, szórakozni szeretne. "Önöknek csak azzal az 1 százalékkal van dolguk, akik nem ezért jönnek" - mondta a rendőri vezetőknek. Kitért arra is, hogy a túlzottnak tartott büntetések miatt sok támadás éri a rendőröket, holott nem a szankciókkal van baj, ha azokkal megfelelően, valóban a közbiztonság érdekében élnek. A főigazgató felszólította a rendőröket, hogy a leghatározottabban és a leggyorsabban lépjenek fel minden durva jogsértés ellen, amely a helyi lakosok és nyaralni vágyók nyugalmát megzavarhatja, egyéb esetekben viszont legyenek kellően empatikusak és toleránsak - írja az origo.hu.

A Balaton déli partjának turistaforgalma minden évben megnövekedett feladat elé állítja a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szerveit.

A Siófoki, a Fonyódi, a Marcali és a Balatoni Vizirendészeti Rendőrkapitányság idegenforgalmi tevékenysége megerősítő erők és eszközök vezénylése nélkül megoldhatatlan lenne. Az idei évben is számítanak az ORFK segítségére, így a Készenléti Rendőrség állományából 3 bevetési csoport, a Körmendi RSZKI hallgatói közül 10 fő, valamint a szomszéd megyék rendőr főkapitányságainak állományából 6 fő megerősítő erő igénybevételét tervezik.

Szükség esetén számíthatnak a BRFK Zseblopási Alosztályának és lovas szolgálatának munkatársaira is.

A fentieken túl természetesen saját hatáskörükben a nem Balaton-parti Rendőrkapitányságok, valamint a kaposvári székhelyű Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Szolgálat teljes állománya is vezényelve lesz a Balatonra, így összesen 130 fő mozgósítása várható a nyári idegenforgalmi szezon biztosítása érdekében.

Címkék: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, polgárőrség, közbiztonság, rendőrség, Balaton, gazdaság, kék hírek