A most életbe lépett törvény visszamenőleg nem érvényes, kizárólag az április 15. után történt szabálysértésekre alkalmazható. Ennek értelmében a rendőrök a helyszínen 50 ezer forintig bírságolhatják a szabálytalankodókat, de egy elzárással is sújtható szabálysértés akár 300 ezer forintba is kerülhet. Újdonság, hogy aki nem tud fizetni, közmunkával is ledolgozhatja a büntetését, melynek pénzbeni értéke 5000 forint /nap.

Az új törvényben is fellelhető a háromcsapás elve. Akit fél éven belül kétszer már büntettek, a harmadik szabályszegésnél számíthat rá, hogy elzárják és elveszik a vezetői engedélyét.

Az elzárás mértéke maximum hatvan napig terjedhet, kivéve ha halmozott esetről van, mivel ilyenkor akár 90 nap is lehet a büntetés maximuma.

A pénzbüntetés mértéke egészen 300 ezer forintig terjedhet, igaz nem minden esetehez rögzítettek felső határt. A halmazati szabályok erre a büntetéstípusra is vonatkoznak, így az elzárással sújtható szabálysértés esetében akár 450 000 forintig emelkedhet a felső határ.

A jövőben a kormányhivatal szabálysértési hatóság,  a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a rendőrség pedig szabálysértési hatóság lesz. További változás, hogy ezentúl nyilvántartják a helyszínen bírságolt szabályszegőket.

A kormány szerint a szigorítás közlekedésbiztonság megerősítését segíti. Ezért emelték drasztikusan  a bűntetési tételek mértéket. Ennek értelmében egyebek a záróvonal átlépése esetén a fix bírság összege 15 ezer forint, szabálysértési eljárásban viszont már 30 ezer forintot kell fizetni.

Címkék: sarc, bűntetés, előzés, traffipax, jogosítvány, kék hírek