Brutális módon, hidegvérrel gyilkolt a rendőrség szerint múlt pénteken egy mozsgói orvvadász. Egy természetkedvelőt megölt, egy vadászt pedig súlyosan megsebesített  Magyarlukafa közelében. A téma ezért is nagyon aktuális.

Olvassa el a témában korábbi cikkünket!

Országos szinten megélhetési és üzleti célú orvvadászat különböztethető meg. Az előbbi elkövetői többnyire hurkokkal és kutyákkal ejtik el a zsákmányt, az utóbbiak pedig jól szervezetten, modernebb technikai eszközök igénybevételével terítik le a vadakat. Az illegális vadászat mellett létezik az úgynevezett belső orvvadászat, amikor a területen jogosan tartózkodó vadász folytat vadorzást.

A vadorzásnak és az orvvadászatnak csak az 5-10 százalékára derül fény. Becslések szerint akár több száz millió forintot is elérheti az okozott kár, melynek értékét nemcsak az ellopott hús, hanem az állatok tenyészértéke és a megölt állat agancsának, szarvának, agyarának, azaz a trófeának az értéke is növeli - tájékoztatta az MTI-t az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke, Pechtol János. Hozzátette: Egy 10 kilogramm fölötti agancsú gímszarvas bika leterítése többmilliós kárt jelenthet a vadásztársaságoknak. Legtöbbször nagy tenyészértékű állatot hurkolnak vagy terítenek le, a vadhúst pedig vendéglőknek és orgazdáknak adják el.

Somogyban a kilőhető vadak tíz százalékát orvvadászok terítik le. Egyesek szerint további problémát jelent az újonnan megjelent az "adrenalinvadászat" is. Ilyenkor nagy pénzt fizet a megbízó a dupla izgalommal járó illegális vadászatért.

Veszprém megyében felbecsülhetetlen eszmei értékű károkat okoznak a vadorzók, az anyagi kár pedig sok millió forintra rúg évente. A megye állami tulajdonú erdeiben 17 ezer hektár vadászterület található, melyben évente 1400 nagyvadat lőnek ki, ennek 1-2 százalékát teszi ki az orvvadászok által elejtett vad.

Vas megyében az engedély nélkül elejtett vadak száma elérheti az éves kilövési terv csaknem 20 százalékát, melynek értéke akár az 50 millió forintot is meghaladhatja. A megye területére főként az üzleti célú orvvadászat a jellemző.

Tolnában is mindennaposnak számít az orvvadászat. Az elejtett nagyvadak csaknem felét illegálisan lövik ki. Jelentősnek számít a "belső orvvadászat" is, amikor a vadásztársaságok tagjai terítik le és lopják el a vadat.

Baranyában több tízmillió forint kárt okoz az illegális vadászat. Az utóbbi időben pedig a "megélhetési orvvadászok" száma is növekedett.

Zala megyében a százmillió forintot is elérheti az orvvadászok által okozott kár. A kissé túlszaporodott a gímszarvas- és a vaddisznóállomány tovább nehezíti a tettenérést. A megyében ritkább az illegális trófeavadászat, főként a húsukért terítik le a vadakat. A hivatásos vadászok sokszor találtak már olyan gímszarvast, amelynek az orvvadászok levágták a négy sonkáját, kimetszették a bőr alól a karajt, a tetem nagy részét pedig otthagyták. A nagyvadakat többnyire nem saját fogyasztásra, inkább illegális húskereskedelem miatt terítik le és darabolják fel.

(MTI)

Címkék: vadorzó, állomány, orvvadász, vad, somogy, kék hírek